Вишњићеви дани у намесништву шидском

Published On: 23/09/2021

Традиционални 42. по реду Вишњићеви дани одржани су од 17. до 19. септембра 2021. године у архијерејском намесништву шидском. Манифестација је започета подизањем Вишњићеве заставе уз звуке гусала на платоу испред Културно-образовног центра у Шиду.

Сутрадан, у Вишњићеву селу у коме је сахрањен „српски Хомер“, Филип Вишњић, одржанба је централна манифестација. Парастос у храму служили су свештеници архијерејског намесништва шидског, уз саслужење свештеника Епархије сремске који су пореклом из села Вишњићева. Обављен је помен на гробу Филипа Вишњића, где је организован кратак програм.

Присутни званичници, просветни радници и ученици школа шидске општине упутили су се затим у етно кућу „Филип Вишњић“ где је одржана изложба слика „Мотиви Босута и босутских шума“ и представљн опус књижевника Мирослава Алексића, прошлогодишњег добитника Вишњићеве награде.

На платоу испред споменика Филипу Вишњићу, одржан је културно-уметнички програм у коме су натупили гуслар Витомир Вулин, глумац Александар Дунић, хор „ХорШијада“ из Шида, СКУД „Свети Сава“ – Шид, КУД „Филип Вишњић“ – Вишњићево, етно групе „Лазарица“ из Крушевца и „Бурђерак“ из Бора, глумци аматерског позоришта „Бранислав Нушић“, као и ученици ОШ „Филип Вишњић“ из Вишњићева.

Обележавање Вишњићевих дана завршено је свечаном академијом 19. септембра у сали Културно-образовног центра у Шиду. Лауреат овогодишње Вишњићеве награде за допринос српској књижевности песник Селимир Радуловић одржао је беседу у част Филипа Вишњића и уручио Вишњићеве награде Мии Продић, глумици аматерског позоришта „Бранислав Нушић“, која је добила престижно признање у категорији младих културних стваралаца до 30 година, и Гордани Шкорић, председници Удружења жена „Филип Вишњић“, добитници награде за животно дело.

Извор: Епархија сремска

Најновије вести

Повезане вести