Владаика Максим посетио Саратогу

Published On: 17/06/2021

У Недељу Светих отаца Првог васељенског сабора, 13. јуна 2021. године, Епископ западноамерички г. Максим је посетио парохију Светог архангела Михаила у Саратоги. Епископа је дочекао верни народ уз појање хора. Света Литургија је услед епидемиолошких мера служена у великој црквеној сали. Његовом Преосвештенству су саслуживали новопостављени намесник за Сан Франциска, протојереј-ставрофор Василије Цвијановић, као и новопостављени парох саратошки протојереј Видослав Вујасин.

У надахнутој беседи о Светим оцима Првог васељенског сабора је Епископ указао на Свете Оце као браниоце Цркве кроз њихово правилно тумачење вере. Разлагујући прочитани јеванђелски одељак Владика је објаснио да смо из обраћања Христа своме Небескоме Оцу научили о Њиховоме односу и да Христос сву творевину сматра даром свога Оца. Христос и Бог Отац се афирмишу (потврђују) један другог у вечноме јединству. Христос је Онај који својим присуством штити цео космос и представља јемство нашега живота. Преосвећени је такође изненадио парохију са великом фреском Христа Творца коју је насликао свештеник Стаматис Склирис уз садејство епископа Максима.

Том приликом је надлежни архијереј званично увео у дужност новопостављеног пароха саратошког протојереја Видослава Вујасина, који је наследио протојереја-ставрофора Слободана Јовића. Преосвећени је захвалио вернима, хору под вођством диригента Лазe Михајловића и чтецима за учешће у дивној служби. Недељни ручак су даровали угледни парохијани Марко и Жана Дучић у част и спомен њихових вољених родитеља.

Извор: Епархија западноамеричка

Најновије вести

Повезане вести