Владика Димитрије богослужио у Дужима

Published On: 24/01/2022

Прве недеље по Богојављењу, Преосвећни Владика захумско-херцеговачки г. Димитрије служио је свету Литургију у манастиру Дужи надомак Требиња.

Након разарања Тврдоша, Дужи су једно време биле седиште захумско-херцеговачких митрополита, а данас су женски манастир. Игуманија манастира више деценија била је мати Теододра (Делић), којој је служен годишњи помен. Преосвећеном Владици саслуживао је јеромонах Теофил из Тврдоша.

У јеванђељској бесједи Владика је говорио о Христу који не долази као цар овога света, него као истински Избавитељ и Искупитељ, Цар Царства Небеског, које се налази у сваком чистом срцу. Њеогов долазак у свет је одређен службом коју врши спасавајући свијет својим Страдањем и Васкрсењем. Људима се, на Јордану, објавио као Светлост. Та Светлост исијава љубављу и радошћу, али у Њој се откривају и греси и слабости човека, а речи Христовог позива ”Покајте се” постају извор спасења. 

Владика је нагласио да сазнање о грешности не сме бити извор очајања, већ почетак одрицања од греха; јер према речима Светог Серафима Саровског облагодаћеност Духом Светим се препознаје у сазнању и да Божја милост превазилази човекову палост.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести