Владика Димитрије служио у Љубињу

Published On: 31/01/2022

У 32. недељу по Духовима, на празник Преподобног Антонија Великог, Преосвећени Владика ахумско-херцеговачки г. Димитрије је служио свету Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Љубињу.

Љубињска стара црква саграђена је 1896. године, а арехолошким истраживањима утврђено је да се испод храма налазе темељи две старије цркве, једне из периода Немањића, а друге из раносредњевековног периода. Парох љубински јереј Саша Којовић саслуживао је Преосвећеном Владици. 

-Да би човјек био спреман да препозна и доживи вјечност у пуноћи, неопходно је да овдје, у овом животу, стекне благодат и просвјетљење; а то се постиже литургијским, светотајинским и врлинским живљењем. Основа таквог живота је у смирењу о којем човјека уче оци попут Светог Антонија. Ако човјек свој живот гради уздајући се у свој разум или своје способности, он остаје неприступан за благодат Божју. Промашај богатог младића крије се у немогућности да себе и све што је стекао преда Господу, јер је његова душа постала везана за богатство, умјесто за Бога. Тек када човјек све преда Господу, тада ум, разум, осјећања и жеље почињу складно да постоје, а човјек почиње истински да живи. Тај се склад огледа у начину живота са ближњима, јер се ту пројављују истински Божји људи, беседио је владика Димитрије.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести