Владика Иларион: О значају светих богослужења

Published On: 27/07/2022

На празник Сабора Светог архангела Гаврила, 26. јула 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион началствовао је светом архијерејском Литургијом у Светоархангелском храму у Вратарници.

Саслуживали су протонамесник Златко Здравковић, јереј Марко Радосављевић и архиђакон Илија. У архипастирској беседи, епископ Иларион је поучио верни народ о смислу и значају светих богослужења:

-Управо наше сабрање овде, као и свака света Литургија и свако свето богослужење, има један једноставан, али врло важан циљ – да нас људе који живимо у овом привременом свету мало одвоји од овог света и да нас приближи Царству небеском, да нас приближи нашем призвању и назначењу, да нас подсети на то да је живи Господ дошао на земљу ради нашега спасења.

Тумачећи речи Господње да они који слушају апостоле слушају Њега самог, епископ Иларионе је појаснио: -То данас значи да они који слушају епископе и Цркву Божју слушају живог Бога. То значи да они који слушају свештенослужитеље који проповедају свето Јеванђеље такође слушају Бога живог. Зато је потребно да будете у цркви, да чујете свето Јеванђеље. Разговори о световним стварима вам неће побећи, али оно време које проведете на богослужењу одмор је за вашу душу и просветљење у овом помраченом свету који сав у злу лежи. Духовни одмор на Литургији можемо осетити само уколико смо способни да целим бићем присуствујемо светом богослужењу. Уколико су нам мисли на другом месту служба ће нам бити заморна и досадна.

-Црква вас призива све: дођите у цркву, молите се Богу, покајте се за грехе своје, исповедајте се, постите и причешћујте се како бисте имали удела у Царству небеском и како бисте таквим својим поступком исповедали да желите да будете деца живога Бога и војска Христова, закључио је Епископ.

Извор: Епархија тимочка

Најновије вести