Владика Исихије одликован Крстом вожда Ђорђа Стратимировића

Published On: 03/11/2021

Са благословом Преосвећеног Епископа сремског г. Василија, уз сагласност породице Стратимировић, Центар за развој Шајкашке доделио је Преосвећеном Епископу ваљевском г. Исихију Крст вожда Ђорђа Стратимировића.

Високо признање, које носи име по команданту српских војних снага за време револуције у Аустроугарској 1848. године, епископу Исихију је уручено у Епархијском дому Епархије ваљевске.

„За самопрегорно служење Богу и Српској Православној Цркви и њеном народу широм српских земаља и расејања, као и за пожртвовaно истрајавање на вредностима светосавске духовности, а особито у знак признања за допринос у очувању традиције Српске Војводине…“ записано је у Указу, којег је приликом доделе признања прочитао ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, директор Центра за истраживање православног монархизма.

Тим речима је образложена одлука Центра за развој Шајкашке да знамење кроз које живи дело вожда Стратимировића додели ваљевском архијереју који је пуне три деценије Богу и народу служио у манастиру Ковиљу, како воле да кажу, „духовном средишту шајкашке области“. На симболичан начин потврђена је веза двају српских простора, коју је племић из Срема створио помажући српске устанике у борби за ослобађање од отоманских освајача. У име породице Стратимировић, одликовање епископу Исихију је уручио праунук Вожда др Иван Стратимировић. У благодарју на указаној части, владика Исихије је истакао да му је велика радост да то признање долази њему и да је тиме прибројан изабраним људима који су њиме одликовани.

-Трудим се и трудићу се, ако Бог да, да тековине за које се Вожд борио и положио свој живот одржавамо и овде у ваљевском крају, где је препознато његово јунаштво и квалитети у руковођењу народом. У овом крају је традиција нашла јако упориште и одржава се можда највише у целој земљи. Крају јуначком и патриотском, где се те идеје одржавају и радићемо на томе да се оне развијају у поколењима која долазе, рекао је владика Исихије, благословивши дародавце.

Част да он буде награђен високим признањем осећа и породица Стратимировић, поделио је са присутнима праунук др Иван Стратимировић. -Као породица смо почаствовани да сте благоизволели да примите одликовање које носи име мог прадеде, који је бранио српски народ у Војводини, пружајући истовремено подршку браћи у централној Србији. Шајкаши га и данас поштују, а њему се остварила жеља да нађе свој мир у Сремским Карловцима, рекао је др Стратимировић.

У срдачном разговору владика Исихије је представио гостима духовна и природна богатства ваљевског краја, који је, сложили су се, „здрав и леп“ и да је благослов стварати на темељима духовности Светог владике Николаја и Преподобног оца Јустина.

Свечаности у Епархијском дому присуствовали су и Данијел Кулачин, директор Центра за развој Шајкашке, Александар Ђурђев, председник Одбора за повратак посмртних остатака Ђорђа Стратимировића (враћени на Крстовдан 2021. године и почивају у храму Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима), Горан Миленковић, члан Одбора, и потомак који носи име славног Вожда Ђорђе Стратимировић.

Пре владике Исихија ово високо одликовање припало је Преосвећеном Епископу бачком др Иринеју, престолонаследнику Александру Карађорђевић и другим истакнутим ствараоцима у различитим областима.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести