Владика Кирило богослужио у Бољевићима

Published On: 18/10/2021

Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужноамерички г. Кирило је служио је 17. октобра 2021. године, на празник Св. Стефана и Јелене Штиљановић, Свету архијерејску литургију у Цркви Светог Николе у Бољевићима, у Црмници.

Преосвећеном владици саслуживали су јереј Крсто Пламенац, парох црмнички, и јереј Никола Радовић, парох барски.

-Темељ нашега духовног живота јесте вјера. Ако немамо вјеру не можемо угодити Богу, нити ће било који наш посао бити богоугодан. Дакле темељ је чврста вјера, а затим и упорност без које се не може се ништа урадити. Морамо бити упорни ако хоћемо да духовно узнапредујемо, да се духовно препородимо и наново родимо. Поред тога треба да радимо и добра дијела, да помажемо сиромашнима, да се трудимо око дома Божјега, да помажемо цркве, манастире, да будемо у томе ревносни. Један од таквих примјера људи који је имао тврду вјеру и био упоран у вјери и молитви и у добрим дјелима, био је и светитељ кога данас славимо – Свети Стефан Штиљановић, кнез српски са својом супругом Јеленом – Јелисаветом у монаштву, беседио је владика Кирило и подсетио:

-Свети Стефан је живио благочестивим животом хришћанским. Доба његове владавине било је тешко, испуњено жестоким турским зулумом током којих је Стефан мудро водио свој народ, храбро ратовао и успио да сачува народ у вјери. За вријеме свог живота Свети Стефан је показао разне добродетељи хришћанске, посебно милосрђе. Кад је глад наступила због ратног разарања у тим крајевима, он је отворио своје житнице и народу бесплатно подијелио жито, како народ не би умро од глади. Старао се о свима, о сиромашнима, болеснима, удовицама и тако праведно завршио свој живот. Није дуго прошло и Бог је пројавио његове свете мошти. Турци су на једном брду угледали свјетлост и мислили да то сија злато, копали су и ту нашли злато, али злато духовно, нетљене мошти Светог Стефана, подсетио је Епископ истичући да је њихов заповедник био неки Стефанов рођак па је мошти предао монасима. У почетку оне су биле похрањене у манастиру Шишатовац, а за време Другог светског рата, због усташког терора, мошти Светог кнеза Стефана су пренете у Саборну цркву у Београду, где се и данас налазе.

-Заиста чудесне, дивне мошти. Имао сам прилику да ми свештенослужитељи отворе кивот, оне су тако очуване, цјелокупне, као мошти Светог цара Лазара или Светог Василија… Велики чудотворац, то може свак да осјети ко приђе његовом кивоту или, уопште овдје на даљину, пред његовом иконом се помоли за помоћ. Помаже свима, нарочито онима који су му блиски, који су из његовога, да кажемо, рода. Нека би Свети Стефан посебно обратио пажњу на ово село и братство и на ширу област Црмнице, и на вас који га толико волите и својатате. И он ће сигурно да вас благослови и да се помоли за вас, и он и његова благочестива супруга Јелена истакао је Владика.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести