Владика Кирило богослужио у Даниловграду

Published On: 21/01/2021

Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је 19. јануара 2021. године, на празник Крштења Господњег- Богојављење, свету архијерејску Литургију у цркви Свете Текле у Даниловграду.

После читања јеванђелске перикопе, Преосвећени Владика је сабранима у литургијској беседи говорио о смислу празника, подсетивши да је због греха дошло до уништења првог света у потопу и да је једино Ноје са својим потомством у лађи, која симболично представља Цркву Божју, спасен од те стихије како би се продужио домострој спасења човека.

-Симболично у знак тог потопа, у крштењу се и врши погружење новокрштаваног у воду. То значи симболично да тај новокрштавани умире за гријех, умире за стари живот и рађа се за нови, духовни, обновљени живот у Христу. Господ, не остављајући човјечанство због мале групе праведника, чинио је разна чудеса, као што је и чудо проласка израиљског народа кроз Црвено море. Апостол Павле созерцавајући тај догађај, говори о крштењу као о проласку кроз Црвено море јер се новокрштавани ослобађа од власти прародитељског гријеха то јест о власти самога ђавола или тог египатског фараона и постоје чедо Цркве које живи светотајинским духованим животом, бесјдио је владика Кирило.

-Морамо да знамо да послије крштења не смијемо да понављамо грешке из грешног живота него морамо да благодат Духа Светога, који добијамо на крштењу, сачувамо, умножимо и да живимо заиста као мртви гријеху, а живи Богу у Исусу Христу.

Након свете службе Божје Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило је освештао воде реке Зете на обали поред градског моста у Даниловграду.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести