Владика Кирило: Бог од нас очекује рад

Published On: 11/10/2021

Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужноамерички г. Кирило богослужио је 10. октобра 2021. године у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

-Бог дарује различите дарове људима. Некоме дар вјере, некоме дар пророштва, некоме дар призивања или изгоњења духова, некоме дар исцјељења, некоме дар учитељства и тако даље. И у Цркви Божјој сви ми имамо неко мјесто, све се то складно уграђује у Цркву Божју. Међутим, у овом свијету постоји, а постојао је и у небеском свијету, бунт против те неједнакости. Та идеја једнакости, о којој смо много слушали у нашој недавној историји, повезана је дјелимично и са социјалном правдом и с хришћанским милосрђем, али некада умије вјешто да се подметне као идеја лажна, као револуционарна, за разрушавање неког друштва, идеја антибожанска, нагласио је Владика буеносајрески и подсетио на сатанину побуну у Њешевој Лучи микрокозма и сатанску идеју поделе власти с Богом у име једнаких права за све.

-И људи то, нажалост, испуњују. И, наравно, у том свом испуњавању гријеше, разарају друштва, уништавају личности. Ми знамо да су милиони бираних интелектуалаца, вјерника, свештеника, епископа пострадали због те идеје на нашим просторима и на територији тадашњег Совјетског Савеза, а данас страдају многи народи и цивилизације због насилног увођења демократије. Каква је то демократија и слобода, ако се она насилно уводи, ако се због тога уништавају градови и државе, убијају људи и народи. То је далеко од Христа и Његовог јеванђеља, казао је Владика и подсетио на Христове речи: Идите и учите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа.

-Није рекао: Елиминишите их ако неће да се крсте. То није рекао. Тако ћете познати да ли је нека теорија блиска Јеванђељу и хришћанству. Ако та теорија има у себи насиље, та теорија није Божја, није блиска хришћанству, објаснио је епископ Кирило.

-Кроз причу о талантима Господ хоће да нам каже да имамо различите дарове, по нашој моћи нам Бог даје дарове. Али нам даје дарове довољне за наше спасење. Свак је добио дарове који су му довољни за спасење. Сви смо добили оно што је потребно по промислу Божјем за наше спасење, али Бог од нас очекује рад. Не можемо да сједимо и да кажемо: Бог ће мене спасити. Значи, наше спасење се одвија у синергији – да уложимо труд, енергију, снагу да покажемо и дјелатну љубав према Богу, а не само: ја вјерујем, ја ћу да сједим и одмарам и Бог ће мене да спасе. Ако смо већ све добили на дар, треба и ми да будемо дародавци, да умножимо тај таланат, закључио је владика Кирило.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести