Владика Кирило: Будимо добра земља која ће примити ријеч Божју

Published On: 15/11/2021

Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужноамерички г. Кирило служио је 14. новембра 2021. године, на дан молитвеног прослављања Светих врача Козме и Дамјана, свету архијерејску Литургију у манастиру Режевићи у Паштровићима.

-Господ Исус Христос се често служио тим симболима, причама из простог живота, да би нам објаснио дубоке скривене мисли или описао Царство из ког је Он дошао ка нама. И то може само Онај који је већ дошао из тог Царства, који зна како оно изгледа. Он може да на једноставним примјерима објасни суштину тога Царства за нас који гледамо на свијет из овог просторно-временског континуумаа, а како каже Његош вријеме земно и судбина људска, два образа највеће лудости. Дакле ако се човјек само веже за то своје пролазно вријеме и тај простор у који се налази и одакле посматра ствари, он не може да достигне ту мудрост која долази одозго и коју је донио Спаситељ свијета – Христос, беседио је владика Кирило.

-Мало је људи који иду путем спасења и они се понашају као добра земља која рађа. Не можемо сви да донесемо исти плод, али се треба трудити по својим силама да будемо добра земља која ће примити ријеч Божју и дјеловати у складу са њом. То значи да је она донијела плод. Ако ми само останемо слушачи ријечи, а не творци дјела, онда нијесмо погодили циљ. Дакле треба примити ријеч и трудити се да је извршимо у свом животу. Човјек није створен за овај свијет него за свијет гдје царује љубав, гдје нема болести, смрти туге и уздисања. Зато нас Господ позива да се одријешимо од брига овога свијета. Наравно, морамо се бринути о тијелу, али одредимо једно вријеме за молитву свакодневну, немојмо да заборављамо молитву, пост, читање светих књига… Немојмо само то да нам буде недељом кад идемо на Литургију, него свакодневно. Почните са пола сата па кад срце прими молитву, кад вам то ослача, кад осјетите да је и то храна, а не само ова тјелесна храна коју примате, онда ћете сами продужити вријеме читања светих књига, јер то је занимање које нам доноси вјечни живот. Ми се толико трудимо у занимањима која нам само доносе пролазне вриједности, које мољац једе и рђа квари и које лопов краде. А ова занимања, молитва, пост, добра дијела, читање светих списа, нам донесе благо које је непролазно, које мољац не једе, нити може рђа да квари, нити може ико да нам га украде, поручио је епископ Кирило.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести