Владика Кирило: Коме Црква није мајка, ни Бог му није отац

Published On: 18/01/2021

Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је 18. јануара 2021. године, на Крстовдан, свету службу Божју са великим водоосвећењем у цркви Светог архангела Михаила на Белависти у Херцег Новом.

-Древни хришћански обичај је да се Црква Божја на данашњи дан среће на ријекама, језерима и морима Цара Небескога који долази да освети воде. Црква тако свима објављује да Цар Небески долази да освети воде. А ту благодат нам је измолио од Бога нико други до сам Спаситељ свијета Господ Исус Христос, беседио је владика Кирило.

-Знамо да је у почетку Бог створио небо и земљу и да земља бјеше без обличја и пуста, и бјеше тама над безданом и Дух Божји надносаше се над водом. И још каже Господ: Све добро бјеше. Дакле, у почетку, када није било гријеха, када нијед било поремећаја у твари, када је твар била хармонична, Дух Божји – то је његово природно својство – надносио се над водом и ту стихију контролисао и њом управљао. Међутим, као последица људског гријеха, који су учинили наши прародитељи, сва твар се ускомешала. Животиње су почеле да нападају човјека, а и вода је почела да се понаша неконтролисано, хаотично и да устаје на човјека, рекао је Владика буеносајрески.

-Први свијет је, осим Ноја и његове фамилије, потопљен у води. Али, Бог није оставио човјека него у Цркви Божјој. А то је та Нојева барка. Сачувао је праведнике и ишао је ка томе да дође до појаве Христа у тијелу. Да би се то десило, пророци су припремали тај пут, и други праведници, старозавјетни патријарси. Догађаји око Богојављења и крштења Христов на Јордану казаће све што нам је потребно у нашем духовном узрастању. Ако је Спаситељу свијета било потребно да се крсти, онда зашто смо то ми већи од Њега па да кажемо: Можемо ми да се молимо и на ливади, не треба нама Црква. А то су говорили неки изабрани, руководећи људи у држави. Слава Богу да су они сишли са тих позиција да не саблажњавају народ и не одвајају хришћански народ од побожности. Можемо се ми молити и на ливади, али коме? Коме Црква није мајка, томе ни Бог није отац, поручио је владика Кирило.

-Дух Свети данас освећује и Јордан и све воде. То је, модерним језиком казано, глобално освећење воде. Вода се свуда налази. У организму нашем је, како кажу, седамдесет посто воде. Дакле, много је заначајан данашњи догађај за здравље душевно и тјелесно свих људи, закључио је владика Кирило.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести