Владика Кирило: Покајања су врата за духовно напредовање

Published On: 02/12/2021

На дан када Црква прославља Светог апостола Матеја, 29. новембра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужноамерички г. Кирило служио је свету архијерејску Литургију у цркви Сретења Господњег, метоху манастира Превлака у подгоричком насељу Бери.

Саслуживали су архимантрит Бенедикт, игуман манастира Светог архангела Михаила на Михаљској Превлаци, јеромонах Рафаило (Бољевић), игуман манастира Подмаине, и јеромонах Евстатије (Ивановић) из манастира Светог Николе на Ободу. За певницом је био проф. др Алексиос Панагопулос из Грчке.

-Данас славимо Светог апостола и јеванђелисту Матеја који је, иако је био имућан и по занимању цариник, оставио све и пошао за Христом. У његовом Јеванђељу остало је то састрадавање са грешницима јер је и сам био грешник. Знао је тајну покајања, да је Бог јачи од сваког гријеха, али да се мора ући кроз та врата покајања. Другог пута нема, зато су и ријечи и Јована Пророка и ријечи Господње прве биле: Покајте се! Нема љепшег времена за покајање, преумљење, од поста и зато искористимо то вријеме, поручио је епископ Кирило.

Указујући је на тумачења Јеванђеља по Матеју која уочавају да он празник Вазнесења не описује него каже: Идите у све народе и Ја сам са вама у све дане до свршетка вијека, владика је објаснио да се њиме наглашава присуство Христова међу нама до свршетка века и да је Црква управо присуство Царства Божијега на земљи:

-Дакле, већ овдје је присутно то Царство и то је много важно. Свети оци кажу, ко овдје не нађе Христа, неће га наћи ни тамо. Како носимо обличје овога живота, тако ћемо носити обличје будућег живота. Нема тамо никаквих изненађења, бићемо љепши… ослобођени од гријеха, од пропадљивости, од нужда овога свијета, али исти какви смо овдје. Христос је примио у своју ипостас све народе, све расе, сва племена, присутан је у свим народима и покољењима. Нека нам Господ молитвама Светог апостола Матеја да дар покајања и спознају да су то врата за духовно напредовање. Какав год да смо достигли духовни узраст треба да напредујемо до посљедњег свог даха. Јевреји имају пословицу: Ако не будеш бољи, бићеш гори. Нема стагнирања и самодовољности. Већ си пао кад си самодовољан. Егоизам, то ја треба да згазимо, то је нешто што нас највише кочи у духовном развоју. Нема ја, него слава Богу за све, Христос је међу нама до свршетка вијека и даље, амин, закључио епископ Кирило.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести