Владика Кирило: Послушност и смирење су суштинске врлине

Published On: 20/01/2022

Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужноамерички г. Kирило служио је 19. јануара 2022. године, на Богојављење, свету архијерејску Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Буенос Ајресу.

Саслуживали су игуман Давид (Лестани), јереј Стефан Јовановић, јеромонах Никита (Вулић) и јеромонах Давид (Јанкетић). У току Литургије свету тајну крштења примила је слушкиња Божја Марија Лаура, а потом је обављено и водоосвећење.

-Господ нас на данашњи празник учи великом значају двеју врлина: послушности и смирења. Са врлинама послушности и смирења Господ је извршио све оно што знамо: послушањем и смирењем послушао је Оца Небеског и дошао у свет где је крштен, разапет, умро и на крају превазишао везе које су човечанство држале пленом греха и смрти и ослободио човека. Све то је постигао захваљујући послушности и смирењу. Бог Отац је утемељио сав план спасења палог човечанства. Његов Син не само да се потпуно предао послушности свом Небеском Оцу, него се и потпуно предао послушности према Цркви на земљи, према Цркви Старог Завета, јер је Он прихватио да се крсти по обреду Старог Завета да би га испоштовао, јер је Јован Kрститељ био последњи пророк Старог Завета. Он је био пророк на граници између Старог и Новог Завета. Зато је учење о понизности и послушности фундаментално не само за свет, универзум и космос, већ за све нас људе. Само упражњавањем ове две врлине моћи ћемо да добијемо благодат Духа Светог и моћи ћемо да се удостојимо да се назовемо децом Божјом, беседио је владика Kирило.

-Као што сви знају, седамдест процената човековог тела јесте вода. Неопходно је да се тај велики део воде у нама благослови уносом свете водице. У овај велики празник Црква благосиља све воде како оне које доносимо у храм тако и изворе воде, реке, језера, мора. Црква излази да благослови све изворе воде за нас и за творевину. Благословену воду носимо својим кућама да је пијемо сваки дан како бисмо благословили душу и тело, али и наше домове, наша радна места, па и наша возила да благосиљамо светом водицом, закључио је владика Kирило.

Најновије вести

Повезане вести