Владика Кирило: СПД Јединство да и даље слиједи благодатни пут Светог Саве

Published On: 26/01/2021

-Српском певачком друштву Јединству желим да и даље изграђује јединство нашег народа слиједећи пут Светога Саве чија снага личности и благодат коју је примио од Бога не слабе ни дан данас, поручио је Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило.

Владика је служио свету архијерејску Литургију.у цркви Светог Николе у Котору поводом предстојеће славе которског Српског певачког друштва Јединство 1839.

У наставку Литургије преломљен је славски колач СПД Јединство које  Светог Саву прославља као свог заштитника. Служен је помен члановима Јединства који су се упокојили у току претходне године.

Владика је упутио честитке председнику СПД Јединство Војину Лазаревићу, диригенту Михајлу Лазаревићу и члановима хора, поздравивши и председницу Скупштине општине Котор Мају Мршуљу и потпредседника општине Котор Синишу Ковачевића.

-Данас славимо и чудотворну икону Млекопитатељницу коју је по предању са иконом Тројеручицом Свети Сава донио са путовања у Јеруслаим. Та икона се налази сада у Карејској испосници гдје је Свети Сава оставио посебан типик, да живи највише до три монаха који ће имати једно строже и посно и молитвено правило. У тој испосници псалтир се чита свакодневно, као и акатист и сви канони предвиђени црквеним богослужењем. Ту је Свети Сава проводио вријеме у строгој молитви и посту, нарочито послије смрти свога оца Светог Сименона који се упокојио у Хиландару послије примања монашког пострига, казао је владика Кирило.

-Свети Сава је од принца свјетскога постао принц тишине. Управо је у томе тајна Светог Саве и свих великих људи Цркве, а самим тим и њихових народа. Управо је у тој тишини сила и снага тих људи у том стајању и тражењу Бога у посту и молитиви, казао је владика Кирило, подсетивши и на бројне испоснице које је оформио на Светој Гори, Студеници, Милешеву. где је његов гроб у манастиру.

-Изникла су затим и сва друга велика дела Светог Саве. Дјела због којих га људи више славе, а ево видите гдје је коријен његове снаге. Корјен његове снаге је у Богу и непрестаном молитвеном стајању пред Богом. Али га ми славимо због његових градитељских дјела Хиландара, Жиче и других цркава по његовом благослову, између осталих и цркве Пећке патријаршије. Славимо га по обнови монаштва. Знао је да је православље непотпуно без монаштва које би живјело по тим уставима древних пустињака Источне Цркве. Славимо га као нашег законодавца Мојсеја због чувеног Номоканона или Крмчије преко које га и руски народ с правом може назовати својим законодавцем. Познати су и ти његови типици манастриски, монашка правила богослужења, каресјки, студенички… Он је то наглашавао монасима, а то важи и за све хришћане, да је вјера без дјела мртва и да су сва наша вјера и све наше знање непотпуни, ако из те вјере и љубави према Богу не покажемо истинска дјела достоја хришћанина и достојна синова Божјих, казао је владика Кирило.

-Перфектан је Свети Сава био и црквени дипломата. Имао је и неколике мисије државне дипломатије помажући свом брату Стефану Првовјенчаном и своме оцу. Он би постигао много али сигурно не толико да није имао свету породицу и мајку и оца и брата. Сви су они дали допринос том његовом раду. Нарочито углед Симеона Немање који је имао код византијског цара… И то велико дјело самосталности и аутокефалности Српске Архиепископије коју је Свети Сава измолио, није био политички циљ већ светачки ауторитет који је имао још за живота, рекао је владика Кирило.

-Послије дуже времена Свети Сава се прихватио да буде први Архиепископ Српске Цркве. На тај начин је уздигао углед нашег међу другим хришћанским народима. Тиме смо ми дожвјели своје пунољетство у духовном смислу, јер аутокефалност за једну Цркву значи да она може самостално да се влада по свим канонима и да буде у пуној свијести у пунољетости. Свети Сава је светитељ васељеснког карактера, како је то у једној бесједи говорио и митрополит Амфилохије. Ми знамо и колико је храмова и мјеста са топонимима Светог Саве, а ево и наше СПД Јединство слави њега као славу и многе породице такође. Гдје год би наши људи ишли по свијету, први храм који би подигли посвећиван је Светом Сави, казао је владика Кирило.

-Подсјетићу вас на писање Гласа Црногорца о прослављању Светог Саве тада на овим просторима. Кажу неки историчари да се ту чак по први пут почео пјевати тропар Светом Сави, химна његова. Знамо и ријечи из Шћепана Малог Весели се праху Немањића, Немањића и Хребељановића. Свети Сава је поштован не само у нашем него и у руском народу гдје му данас врше службу. Неколико храмова Светог Саве је изграђено у Подмосковљу. Његова слава иде у предјеле Палестине, данашње Јерусалимске Патријаршије. Свети Сава за живота је имао добре односе и са Римокатоличком црквом и са муслиманима. Прије другог путовања у Јеруслаим поставио је за свог наследника Арсенија Сремца, што обара тезе неких надриисторичара у политчке и династичке мотиве у дјеловању Светог Саве, рекао је владика Кирилои наставио:

-Из његовог житија се види колика је била његова чежња за монашким животом… Све учење Св. Саве било је искључиво христолико, посвећено путу Христовом, а никако династичком, или политичлком дјеловању. Иако се сналазио у тим дјелима. Био је и миротворац, а блажени су миротворци јер ће се синовима Божјим назвати. Много љета желимо да наше Јединство изграђује то јединство нашег народа, да слиједи пут Светог Саве и да наш народ наново преиспитује његово учење да се поучава од свог првог просветитеља и учитеља да би и ми узрасли у мјеру раста и висине Христове у коју је израстао Свети Сава, који се упокио прије 785 година.

Члан управе СПД Јединство Драган Ђурчић је казао:

-Следећи 18-деценијску традицију да се о Савиндану давају светосавске академије, како су говорили наши преци, ми смо у овој години ограничени ковид пандемијом били принуђени да импровизујемо. Торжествно на данашњој Литургији коју је служио епископм Кирило са свештенством и уз пјевање хора СПД Јединство, споменули смо и све наше чланове које је 2020 година по позиву Господњем оставила без нас. Ми смо се на свој начин одужили нашим прецима јер тај сјајан букет данас пјева са хором анђела и свих бестјелесних сила пред Господом у славу Божју, молећи се за Српско певачко друштво Јединство и опомињући нас да једино у јединству и с јединством свем у сусрет смјемо поћ, казао је Ђурчић.

-Осамнаес деценија Јединство слави Светог Саву. Од 1863. године званично је проглашен за заштитника Друштва. У то вријеме је настала такозвана которска химна Светом Сави О српска млада невина чеда, чије је ријечи написао прото Јово Сундачић, тада секретар СПД Јединство, а након 1871. године секретар књаза Николе првог Петровића. Ова химна је преко 30 година старија од Мокрањчеве и многи музиколози кажу да је најстарија светосавска химна”, казао је Ђурчић.

Диригент хора Михајло Лазаревић је  казао да Српски хорски савез ове године штампа зЗборник посвећен Светом Сави и Светом Симеону, као и да је СПД Јединство уступило партитуру О српска млада невина чеда и Ускликнимо с љубављу светитељу Сави архиепископа бококоторског Владимира Боберића.

Пригодне поклоне владици Кирилу уручио је предсједник СПД Јединство Војин Лазаревић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести