Владика Лаврентије: Чувајте оно што је Бог оставио за спасење душе и тела

Published On: 13/03/2021

Сусрети са Владиком шабачким г.  Лаврентијем, који данас као администратор духовно предводи и верни народ Епархије ваљевске, прилика су да се, уз пастирске благослове, чују и мудре речи о ономе што је важно за хришћански живот.

Током више од пола века своје архијерејске службе, владика Лаврентије је столовао и некадашњом Епархијом шабачко-ваљевском до 2006. године, када долази до њене поделе и у Ваљеву бива устоличен блажене успомене епископ Милутин. Ваљевски крај му је познат и драг и лепе речи за овдашњи верни народ увек има у изобиљу.

-Мени је драго што је већ прешло у праксу да сваке године посетим Ваљево. Ваљево је колевка наше епархије. Овде се родила епархија, народ је овде са дугом традицијом и Цркви је веома привржен. Овде је Свети Сава проповедао у своје време и с генерације на генерацију сачуван је континуитет предака који су то слушали. Драго ми је што ми је Бог омогућио да дођем да се поклоним светињама наше Цркве на територији Ваљевске епархије, рекао је владика Лаврентије приликом посете Епархијском дому Епархије ваљевске.

-Будући да је пред нама Велики Часни пост, предворје једног од најрадоснијих празника везаних за Господа Исуса Христа, важно је да знамо да је Црква пост установила да би нас тиме припремила за дочек нашег Господа и Творца, напоменуо је владика Лаврентије.

-Како који дан, све ближе смо тим великим, радосним и свечаним догађајима, када ћемо у нашим храмовима бити у прилици да физички прославимо Васкрсење и сретнемо Господа нашег Исуса Христа. Пост је уздржавање од свега што није ни људима, а ни Богу драго. Од мрсне хране, од прљавих речи, од прљавих мисли и дела. Знајте да Богу није драго ако се тога не придржавамо. Уложимо више напора да себе обуздамо. Никада нећу заборавити, после Другог светског рата, глад је била велика. Моја мајка је ишла из Рађевине у Лозницу и у торби која се носи на леђима доносила жито и пшеницу па смо то данима разгађали. Народ је поштовао хлеб. Нисте смели ни мрву да баците. Сматрало се горим него да сте причешће просули, ако не водите рачуна о храни. Дакле, чувајте то што нам је Бог оставио за спасење душе и тела, поручио је владика Лаврентије, поделивши своја сећања на дане детињства у којима је утемељен његов живот у Христу, који ће деценијама после створити бројне светиње и светосавској вери привести хиљаде боготражитеља.

Извор: Епархија ваљевска

Повезане вести