Владика Лонгин богослужио у Сијукс Фолсу, Јужна Дакота

Published On: 10/10/2021

У недељу тринаесту по Духовима, 19. септембра 2021. године, Преосвећени Владика г. Лонгин је богослужио у парохији Свих Светих у Су Фолсу, Јужна Дакота. 

Мисионарску парохију сачињавају верници од којих је већина релативно нова у Америци. Сви они раде поприлично тешке послове, домаћински су се скућили, децу школују и родбину у Отаџбини не заборављају. Су Фолс је град са приближно 200 хиљада житеља, на надморској висини око 500 метара. Поред пута се дају видети огромне фарме и родна поља, развијена је месна индустрија где је приличан број имиграната нашао посао.

Српска парохија је доста удаљена од других цркава и нема свештеника који стално борави у граду. Парохију опслужујe вредни свештеник из Демојна, протонамесник Владимир Терзић, а локални грчки свештеник у пензији протојереј-ставрофор Сава Лeида је увек на располагању. Примајући православље, инспирисан богоугодним животом нашег првог Архиепископа, узео је његово име. Из љубави према српском роду, посећивао је Србију, а посебно Косово и Метохију. Владика је том приликом одликовао проту Саву граматом признања и у име свих изразио благодарност том ревносном пастиру. Исту награду су добили: Срећко и Смиља Шпирић, Мирко Шпирић, Коста Мирковић и Владо Петровић, дугогодишњи чланови и велики помагачи Цркве. 

Извор: Епархија новограчаничко-средњезападноамеричка

Најновије вести

Повезане вести