Владика Лонгин богослужио у храму Светог Николаја у Брукфилду

Published On: 11/02/2021

У недељу, 7. Фебруара 2021. године, када Црква прославља Григорија Богослова и Преподобног Григорија Пећког, Владика новограчаничко-средњезападноамерички г. Лонгин је богослужио у храму Светог оца Николаја у Брукфилду, Чикаго.

Саслуживали су старешина храма свештеник Немања Тешић и протођакон Милован Гогић. Упркос веома хладном времену и сезона вируса верни народ је дошао у великом броју да се Богу помоли и учествује у богослужењу уживајући у молитвеном певању локалног хора.

Црква Светог Николе била је првобитно на другом месту (Central Ave, Chicago) али је пре неколико година (2011. године) купљено садашње имање (Brookfield) са пратећим објектима које је на веома повољној локацији. Оно што је најважније јесте постојање могућности даљег раста како духовног тако и материјалног. У педесетогодишњој историји парохије служило је више свештеника, као што су браћа Кајевићи, Стојиљко и Живко, Миодраг Антић и Драгољуб Павићевић. Сви су они оставили свој печат и допринели одржању вере и националног идентитета. Данас је на челу вредне Управе г. Томислав Милутиновић.

На крају свете Литургије свештенк Немања Тешић је поздравио Преосвећеног г. Лонгина коме је захвалио на благослову, молитвама и очинској љубави.

-Празници овог годишњег периода су дар Божји и израз велике љубави за нас, Његова створења. На нама је да на ту непојамну љубав Божју одговоримо са љубављу и јеванђелским начином живота. Господ нас позива да обратимо више пажње на свето Јеванђеље и да се у Њему огледамо као у неком огледалу. Онда ћемо да видимо колико смо близу или далеко од Његовог садржаја, а затим да учинимо напор да се приближимо да макар у малом будемо достојни узвишеног имена православних хришћана, беседио је Владика и наставио:

-Живимо у времену немалих искушења, од којих се корона вирус одразио на све аспекте нашег живота укључујући и религиозни. Но, све ово треба вернике да учи дубоком смирењу. Али пошто су многи дигли руке од вере, од самих себе, и све више се, нажалост, окрећу земаљском и телесном животу потребно је да загледамо у своју душу у своје унутрашње биће и тражимо опроштај од Господа. Никад покајање данашњем човеку није било потребније него што је данас. Данашњим хришћанима, свима нама без изузетка, потребно је покајање, свима нама, закључио је Епископ.

Коло српских сестара на челу са сестром Милицом Глушчевић, која више деценија пожртвовано ради за цркву Светог Николе и Епархију, и овога пута је показало своје искрено гостопримство. 

Преосвећени Владика је, пре пута у Србију на Свети Архијерејски Сабор, својим доласком и служењем у парохији Светог Николе изразио подршку примерном свештенику Немањи Тошић и захвалост Црквеном одбори и свим парохијанима на оданости светом Православљу и народном имену.

Извор: http://newgracanica.org

Најновије вести

Повезане вести