Владика Лукијан посетио Амбасаду Србије у Букурешту и служио помен у Добруџи

Published On: 01/10/2021

На позив aмбасадора г. Стефана Томашевића, Његово Преосвештенство Епископ будимски и темишварски г. Лукијан посетио је 30. септембра 2021. године Амбасаду Републике Србије у Букурешту.

Његово Преосвештенство су дочекали сви службеници Амбасаде на челу са Амбасадором који је Епископу и његовој пратњи у име целог колектива и у своје лично име пожелео топлу добродошлицу.

Владика Лукијан је поздравио представнике дипломатског кора и друге службенике Амбасаде пожелевши им пуно успеха у веома одговорној и сложеној служби коју врше у Румунији поновивши познату мисао да Румунија има два пријатеља – на западу Србију а на истоку Црно море. У том смислу, Владика је присутнима поручио да и даље наставе да изграђују поверење и пријатељство између два братска и једноверна народа.

Приликом сусрета, амбасадор Томашевић је информисао владику Лукијана о условима и начину рада Амбасаде у Румунији.

У послеподневним часовима, владика Лукијан је, са благословом Његовог Блаженства Патријарха Данила, у присуству представника дипломатског кора у Меџидији служио парастос српским јунацима Прве српске добровољачке дивизије погинулима у Добруџи у борбама од 25. августа до 12. октобра 1916. године.

У борбама у Добруџи су ратовале силе Антанте са немачком, бугарском и турском војском. У оквиру руских трупа у ослобађању Добруџе учествовала је и Прва српска добровољачка дивизија. Споменик погинулим јунацима открио је 7. септембра 1926. краљ Александар I Карађорђевић заједно са својим тастом, краљем Фердинандом I од Румуније. Налази се на узвишењу православног гробља у Меџидији. Направљен је у облику пирамиде од белог венчачког мермера који је донесен из Србије.

Извор: Епархија будимска

Најновије вести

Повезане вести