Владика Методије на Тројчиндан богослужио у цркви Свете Тројице код Рожаја

Published On: 21/06/2021

На празник Силаска Светог Духа на Апостоле, 20. јуна 2021. године, Његово Преосвештенство изабрани Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је свету архијерејску Лутургију, у цркви Свете Тројице у Буковици код Рожаја.

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће верног народа тог краја, који се, поводом великог празника и храмовне славе, сабрао у својој светињи.

– Дух Свети је требао да уради бескрајно важну ствар због које је Христос, кад се вазносио на Небо, рекао да ће послати Духа Светог утјешитеља. А то је да Царство небеско донесе на земљу, да Царство небеско усели у људску историју, да Царство небеско усели у наше појединачне и свакодневне животе. Исус се не би могао ни родити без Духа Светог, јер је зачет од Духа Светог и Марије Дјеве, и своје рођење може само Њему да захвали. То је треће лице Свете Тројице, Дух Свети, чији празник данас прослављамо, а Царство Божје за које је Исус рекао фарисејима, на другом мјесту, када дође доћи ће на невидљив начин, Царство Божје неће бити тамо или овамо, значи неће бити просторно одређено. Па како ми онда и преко чега можемо знати да је Царство Божје дошло на земљу? Срећа наша је што је лако открити то. А то је, Исус је рекао да ће људи познати Његове ученике и нас који се зовемо Његовим именом, хришћанима, само по томе ако будемо имали љубави међу собом“.

„Једино мјесто и препознатљиво гдје ће се знати да је дошло Царство Божје то је ако ми имамо једни међу другима љубав, то јесте ако се волимо, ако се радујем другоме и ближњему, ако му не завидим, ако му врат не ломим, ако се радујем туђем успјеху, ако ме туђи успјех не погађа, ако се не радујем туђој несрећи. Тако је једино видљиво и препознатљиво и јасно да је ту Царство Божје. Царство Божје изграђујемо својим међусобним односима и зато је оно у нама и међу нама. Као што смо сада, цјеливајући славски колач који представља Христа и Његову жртву за нас и наше спасење, рекли: Христос је међу нама, а одговара се: Јесте, значи да је сада, и биће у вјекове вјекова. То је дубока суштина данашњег празника. Ми се можемо радовати величанствености нашег народа, нације и наше традиције, можемо бити поносни на то што похађамо сваке недјеље литургију и свете храмове Божје, што смо крштени и што се редовно причешћујемо, можемо бити поносни ако многе тајне знамо и знања овог свијета, али, рекао је апостол Павле, и да анђелске језике говоримо а да љубави немамо, све нам је узалуд, истакао је Владика.

– Не само што нам је узалуд ако све то испунимо и урадимо, него нам је, чак, на штету нашу и на погибао. Значи, једино како ћемо знати да смо Христови то је да се радујемо једни другима, да помажемо једни друге, да имамо сажаљење према другоме ко је у несрећи, невољи и искушењу, да се волимо и да ту љубав показујемо на дјелу. Тада ћемо знати да се Царство небеско уселило међу нас и да га ми градимо. У супротном ћемо градити царство сатанино, поучавао је владика Методије.

Честитајући сабранима празник Силаска Светог Духа на апостоле, Владика је пожелио да их Господ укрепи и орадосни: – Да нас оснажи, да нам очи и душу отвори, да нам срце отвори за ближњег нашег и брата нашег и да се усели Дух Свети у срца наша, јер човјек није само душа, ни само тијело, цјелокупан човјек је душа, тијело и Дух Свети. То је циљ наш, да стекнемо благодат Духа Светог овдје на земљи, по ријечима Светог Серафима Саровског. Господ да нас благослови, да нас сложи, умножи и обожи да будемо на понос прецима нашим и на углед, ако Бог да, и потомцима нашим.

Преломљен је славски колач и освештано славско жито кума славља г. Миладина Белоице са породицом. Тројчинданско сабрање у Буковици код Рожаја настављено је уз трпезу братске љубави.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести