Владика Митрофан служио у Покровској цркви

Published On: 02/03/2021

„Уставши отићи ћу оцу својему, па ћу му рећи: Оче, сагријеших небу и теби, И више нисам достојан назвати се сином твојим: прими ме као једнога од најамника својих“ (Лука 15,11-32). Овако дивне поуке могле су се чути у беседи Преосвећеног Владике Митрофана, Епископа канадског, који је по благослову Патријарха српског г. Порфирија, служио у Недељу блудног сина свету архијерејску Литургију у Покровској цркви на Звездари.

Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Јовица Вићентијевић, Драган Предић и Милутин Чекетић, јереј Ненад Продић, протођакон Стеван Рапајић и ђакони Немања Калем и Павле Матулић. Певао је мешовити хор.

У препуном Покровском храму владика Митрофан се на крају Литургије обратио присутним верницима веома поучном беседом истакавши да је родитељску љубав на земљи, од кад земља постоји, надмашио само Господ Исус Христос својом љубављу према људском роду.

-Само љубав божанска надмашила је љубав очинску. Само нас Бог воли више него и отац и мајка, само Он има више стрпљења према нама, Он нам прашта и само се Он радује нашој поправци више него наши родитељи. Стрпљење, праштање и радост су три главне особине Божанске љубави. То су особине и сваке праве љубави. Без ове три особине љубав није љубав. У причи о блудном сину Господ Исус је изнео пред нас слику праве Божанске љубави – љубави Божје према људима, поручио је владика Митрофан који је захвалио Пресветој Мајци Божјој, Његовој Светости Патријарху г. Порфирију, старешини и братству што је богослужио у звездарској светињи.

Извор: pokrovska.rs

Најновије вести

Повезане вести