Владика Никодим богослужио у манастиру Крупи

Published On: 30/08/2021

Владика Никодм је нагласио значај предстојећег пописа становништва и позвао људе да се не стиде свог идентитета и да се том приликом изјасне као православни Срби.

Поводом храмовне славе, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је 28. августа 2021. године, на празник Успења Пресвете Богородице, вету архијерејску Литургију у манастиру Крупи.

-Данас смо чули у Јеванђељу како Господ каже ‘Марта, Марта, бринеш се за много, а само је мало потребно’, а то значи, драга браћо и сестре, да је нама људима мало потребно да задобијемо Царство Небеско. То можемо само ако, када дођемо у свете храмове, оставимо све бриге које нас оптерећују и сваким даном размишљамо о Господу и о начину на који можемо да задобијемо спасење. Зато је најважније да схватимо да не можемо да се спасемо једни без других и да се бринемо о својим ближњима. Пресвета Богородица је она која је у име свих нас пристала да прими у себе самога Господа нашега Исуса Христа и која је тако увела Богочовека у овај свет, а Он се ради нас унизио да би узвисио људски род и сву творевину за коју смо ми постављени да јој будемо круна. Трпео је за нас разна понижења, на крају и смрт мученичку и након тога подарио нам највећи дар, дар Васкрсења као прилику да и ми уђемо у Царство Небеско. Из тог разлога бисмо требали да се молимо како Господу, тако и Пресветој Богородици, да и нама буде мајка и заштитница, каква је у току свога живота била своме Сину. Као што је пазила на Њега, тако она пази и на све нас и кроз све ове векове остаје наша највећа заступница пред престолом Бога Свевишњега молећи се за све нас и за овај свет који у злу лежи. Зато треба да појачамо своје молитве и будемо достојни њене жртве и заштите, поручио је епископ Никодим.

На крају своје беседе Владика је нагласио значај предстојећег пописа становништва и позвао људе да се не стиде свог идентитета и да се том приликом изјасне као православни Срби.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести