Владика Никодим богослужио у Скрадину

Published On: 09/08/2021

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је 7. августа 2021. године свету архијерејску Литургију у Скрадину.

-Овога пута смо се окупили да прославимо име светитеља који је, не само патрон скрадинске цркве, него и заштитник тога града. Наши славни преци су толико поштовали Светог Спиридона Чудотворца да ми у овом нашем лепом граду имамо две цркве које су му посвећене. По његовом благослову ми се на овај дан окупљамо да бисмо се помолили Господу, да бисмо чинили исто што и наши преци, да се на тим сабрањима једни другима радујемо и надасве, када смо на светој Литургији, молимо се да нам Господ опрости наше грехе и сачува како наше ближње, тако и оне који су нам зло нанели, тј. оне који су нам непријатељи, како се то каже у Јеванђељу., беседио је Владика и додао:

-Такође морам да вас подсетим да се, посебно у овим данима, молите за све оне који су пострадали у несрећном рату који се десио на овим просторима. Поред свих страдања која су наш народ задесила ми смо успели да останемо верни православљу и волећи овај свој крај многи су се од нас овде вратили после избеглиштва и данас овде следе наше славне претке који су толико заволели овај штури камен, који ни у оно доба није давао много, али су они и поред тога остајали и опстајали овде. Наша је земља слична оној по којој је ходио Господ наш, као и оној у којој је живео и Свети Спиридон Тримитунски Чудотворац, а то су крајеви благословени маслинама, виноградима и смоквама, ароматичним и лековитим биљем.

-Ми смо овде, да цитирам једну лепу песму која се све више међу нашим народом пева, деца неба и као такви треба да се трудимо да живимо у складу са Јеванђељем, да се бринемо једни о другима, а посебно о онима који су унижени, сами и стари, а којих код нас има пуно. Једино кроз љубав коју покажемо своме ближњем ми можемо достићи Царство Небеско, бринући се о онима који са нама овде деле наш подвиг и молећи се за оне који су овде пострадали, који су одавде протерани и са којима ћемо се једнога дана поново видети у наручју Очевом, рекао је епископ Никодим и поручио да је ово време када треба да ‘ућути свака твар’ и да кроз молитву Господу одамо почаст пострадалима и на тај начин покушамо да заслужимо Царство Небеско.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести