Владика Никодим богослужио у Смоковићу

Published On: 14/09/2021

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је свету архијерејску Литургију у Смоковићу. У својој беседи окупљеним верницима Владика је истакао да је радостан због сабрања, посебно зато што је место молитвеног окупљања управо његов родни крај.

-Сабрали смо се данас у храму Господњем, тамо где су се окупљали и наши преци, да се једни другима радујемо и заједно узнесемо своју молитву, али није довољно само да се окупљамо, већ треба да слушамо и поштујемо свето Јеванђеље, да имамо љубави једни према другима и бринемо се о онима који су напуштени, заборављени и сами. Управо кроз љубав према ближњима ми показујемо и љубав према Богу и уподобљавамо Му се како би могли бити достојни наследници Вечнога Царства. Ми смо позвани да будемо деца неба, како се каже у једној дивној песми и да са радошћу проповедамо и сведочимо самога Господа нашег Исуса Христа и Његово Васкрсење, тај највећи дар који нам је Бог дао, истакао је владика Никодим и додао:

-Са друге стране, као што смо чули у данашњем Јеванђељу, требало би да будемо они који праштају, који нису попут злог слуге који је тражио да му господар опрости све његове грехе, а онда када је наишао на свог дужника, он њему није опростио и ставио га је у тамницу. После тога му и сам господар каже да је он зли слуга, јер није опростио у маломе оно што је он њему опростио у великоме и исто тако Господ нама даје поуку да треба једни другима да опростимо грехе и кроз то постанемо деца светлости. Само ако будемо следили ту поуку ми можемо бити достојни наследници наших славних предака који су имали неизмерну љубав једни према другима, као и према своме родном крају. Тако и ми, попут њих, треба да се састајемо око својих светих храмова, а ако смо негде расути по свету да свеједно у својим молитвама помињемо њих и оне људе који овде живе, који желе да проведу живот на својој родној груди.

-Јако је важно да се при предстојећем попису становништва изјаснимо као православни Срби и на тај начин покажемо да смо поносни на своју веру и порекло, закључио је владика Никодим.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести