Владика Никодим на Ивањдан богослужио у Бенковцу

Published On: 09/07/2021

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је 7. јула 2021. године свету архијерејску Литургију у Бенковцу.

– Драга браћо и сестре, јако сам радостан када дођем међу вас и видим како се поштују наши стари обичаји. Драгом ми је што не видим мобилне телефоне који снимају, јер они представљају оптерећење које не бисмо требали да имамо када уђемо у храм. Света Литургија је догађај на коме не бисмо смели да размишљамо да ли ће нам успети слика или снимак и да ли ћемо то онда моћи да прикажемо у виртуелном свету, у свету који није прави и коме не бисмо требали да робујемо, на првоме месту, истакао је владика Никодим.

– Ми смо се данас окупили, као што су то наши преци вековима чинили, да прославимо велики празник Рођења Светог Јована Крститеља, онога, како се то у Светом Писму каже, највећега од жене рођеног. Окупили смо се да славимо онога који је претходио самоме Богу, који је најављивао Његов долазак, окупљао ученике и у свему показивао крајње смирење, како у јелу и пићу тако и у свом понашању, и на крају је пострадао зато што није хтео да се одрекне онога што је њему било најбитније и што је најбитније за свакога од нас и наше спасење. То је вера коју је Господ предао својим апостолима, они даље оцима који су је кроз историју раширили широм васељене и донели нашим славним прецима који су на нашим просторима зидали велелепне храмове и у њима се окупљали. Тако је подигнут и овај свети храм у Бенковцу као завет и доказ онога што им је било највредније, рекао је рпископ Никодим.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести