Владика Силуан први пут на поклоњењу гробу владике Милутина

Published On: 21/05/2021

У храму Васкрсења Христовог у Ваљеву, владика Силуан је служио 19. маја 2021. године парастос владики Милутину, уз саслуживање архијерејског заменика Епископа ваљевског протонамесника Филипа Јаковљевића и свештенства ваљевских храмова у молитвеном присуству верног народа.

Нераскидиво смо везани једни са другима. Као Црква Христова, као једно тело. Они који су пребивали у љубави, у служењу Цркви и вршењу њене свете мисије на овим просторима и где год нас је Бог послао, увек ће у молитвеном заједништву пребивати. У овим речима и свим другим чији смисао њима наликује може се сабрати осећање духовног сина блаженопочившег Епископа ваљевског Милутина, владике Силуана, који је у ваљевском крају духовно поникао, а кога је служење Господу одвело најудаљенијем светосавском олтару, у Митрополију аустралијско-новозеландску, где већ пет година води пастирску бригу о српском народу. Први пут од земаљске кончине владике Милутина дошао је да се поклони гробу и принесе молитве за душу првог ваљевског архипастира, кога је за монашки узор имао од своје ране младости.

-Осећамо његову молитву, љубав и подршку из небеске отаџбине, где верујемо да се наш владика Милутин преселио као истински следбеник светосавског, светониколајевског и светојустиновског пута Христовог. Много је емоција, али пре свега осећам радосну тугу што сам поново у епархији у којој сам духовно поникао, што видим драге оце са којима сам служио и делио хлеб и све што чини служење Цркви. Наравно, и са верним народом који је овде окупљен. Постоји и део оне људске туге зато што неко ко је толико био важан у животу свих нас више није физички са нама. Али, знамо да он увек у молитвама, мислима и сећању пребива увек са нама, рекао је владика Силуан у веома дирљивом обраћању, узмоливши Господа да подари спокој међу светима драгом владики Милутину, сведоку пута Христовог у тешким временима који је свима пример на хришћанском путу.

На велику радост, утеху и духовно окрепљење верног народа владика Силуан ће боравити у Епархији ваљевској наредних дана. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шабачког и администратора Епархије ваљевске г. Лаврентија, на празник Преноса моштију Светог Оца Николаја, владика Силуан ће предводити литургијско сабрање у манастиру Лелићу.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести