Владика Силуан: Путем крста до Царства небеског

Published On: 11/10/2021

Његово Преовештенсто Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан одржао је онлајн предавање на енглеском језику на тему „Путем крста до Царства небеског“.

Услед рестриктивних мера које су већ дуже времена на снази у вези са корона вирусом, Православна српска омладинска заједница државе Викторије са благословом епископа Силуана ће организовати серију духовних вечери у виду видео предавања како би млади имали прилику да добију потребну духовну утеху и укрепљење у тешким тренуцима, када је због отежаног одласка на богослужења у свете храмове појачана потреба за духовним окрепљењем.  

-Епископ Силуан се први одазвао нашем позиву да одржи прво у низу духовних предавања православној омладини и упути им речи утехе и охрабрења. Зато је и Предавање Преосвећеног Владике било приказ живота хришћанског у следовању Господа Христа, чврстог држања Њега и онда када наиђу невоље и искушења. Позивајући се на примере дате у животима светих угодника Божјих, Владика је указао да управо њихова сведочанства тескобних путева спасења могу да нам послуже као велика утеха у овим данима када се у нашем хришћанском животу понавља живот Христов и Његових светих, истакли су организатори духовне вечери.

Након излагања Његовог Преосвештенства, уследео је други део духовне вечери у коме су сви учесници имали прилику да Епископу поставе питање. Питања су се односила како на тему предавања тако и на општа питања вере, традиције српског народа, али исто тако и недоумица које са собом носе разне животние ситуације са којима су се присутни суочавали.

-Ово духовно видео вече, због велике заинтересованости, потрајало је више од два и по сата. Расположење омладине да активно учествује у дискусији показало је да су заинтересовани да се оваква и слична предавања наставе. Православна омладина Викторије захваљује Његовом Преосвештенству г. Силуану на издвојеном времену и показаном стрпљењу да одговори на свако постављено питање. Гледаћемо да ово предавање, по благослову Епископа, буде прво од многих, која ће нам помоћи да кроз ове тешке дане прођемо без заостајања на духовном плану. Надамо се да ће оваква предавања трајати до дана када се буду отвориле могућности да духовну утеху потражимо у нашим храмовима и просторијама Црквених општина, поручили су организатори предавања.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Најновије вести

Повезане вести