Владика Силуан: Свет без победе Васкрсења не може друго бити до долина плача

Published On: 05/05/2021

Свет без Христа, без победе Васкрсења, не може друго бити до долина плача, страха и ужаса! Довољно нам је сагледати свет који нас окружује, а често и сами себе, да стекнемо слику какав би наш живот био без Васкрсења. Какву би утеху могли имати у свету страдања, болести и умирања? Заправо, Васкрсење Христово јесте најнеопходнија победа у свету човековом, оно је велико сунце које се рађа у тами живота људског, разгонећи сва страшила, све авети и свирепе мучитеље духа људског.

Зато Света Црква у својој химнографији назива празник Васкрсења – Најсветијом Пасхом, дакле, најсветијим Пролазом и Излазом из суровости палог света – света обезблагодаћеног, у свет благодатног све-смисла Божјег, у свет радости, утехе и живота у изобиљу (Јн. 10,10).   

Имајући ову истину пред собом, драга браћо и сестре, када год нам је тешко, када нас притисну терети и искушења, када нам свет каже да нема излаза, да је све страшно и беспомоћно, окренимо се нашем Спаситељу, који потврђује да ће бити невоља у свету, као и жалости, али који нас исто тако храбри да се не бојимо, јер је Он победио свет! (Јн. 16, 33). Та победа постаје наша, животом у Цркви, о чему сведочи Преподобни Ава Јустин када каже: „Богочовек, као истинити Бог, имао је силе да природу људску спасе од греха, смрти и ђавола, и као истинити човек – да то спасење преда људима у светој Цркви Својој, у Богочовечанском телу Свом. Постајући синови Божји вером у Јединородног Сина Божјег, Господа Христа, људи постају Његови сутелесници и заједничари Његове свемоћне благодати (ср. Еф. 3,6), којом савлађују сваки грех, сваку смрт, сваког ђавола, и добијају снаге да још овде на земљи живе вечним животом и ради вечнога живота.“

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Повезане вести