Владика сремски Василије богослужо у Руми

Published On: 23/01/2022

„Велики си, Господе, и чудесна су дела Твоја и нема речи способне да опева чудеса Твоја“, пева у радости и усхићењу псалмопојац Давид.

Управо ове речи говорила је 23. јануара 2022. године душа сваког човека која је у Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми присуствовала великом молитвеном сабрању. Светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, уз саслуживање протојереја-ставрофора Симе Вишекруне, протојереја-ставрофора Рајка Цабунца, протојереја Сретена Лазаревића, протојереја Бранислава Мишковића, јереја Александра Маџаревића, јереја Станка Лекетића, јереја Душана Вишекруне и ђакона Горана Власца. Својим анђеоским гласовима чланови румског црквеног хора „Вера” украсили су богослужење.

Почевши од најсветијег дана, Божића, када је Господ у људском телу ушао у овај свет и јавио се као човек, да нам покаже шта и какав треба да буде човек, од дана када је са нама Бог као Начело небеско и Начело вере наше, и од дана када нам је оставио Цркву као духовно тело Његово а Њега Самог као Главу тог тела, ми, сви чланови тог Светог Тела исту радост смо осетили и у недељу 31. по Духовима, недељу по Богојављању, обдарени благодаћу Божјом доласком Преосвећеног Епископа сремског г. Василија у Руму, град ушушкан руком Господњом са све четири стране на којима се уздиже по један свети храм, као и онај пети, који ће ускоро ка небеском своду да уздигне своје зидине, у оази мира и пространих Борковачких шума и који ће понети име Пресвете Богородице Млекопитатељнице.

Да је ваистину тако, и да су наши оци прави пастири увек на радост и духовну корист сваког човека, говори и то да је Преосвећени Епископ сремски г. Василије препознао и наградио их, управо данас, а све кроз љубав Божју коју смо и ми могли да благовестимо и сведочимо делећи је једни са другима. Није реткост да се и до сада чуло објашњење благочестивог народа који је присуствовао светим Литургијама у Саборном храму у Руми да су увек осетили колико је глас Духа тих и чули га управо у тиховању свог срца. Да колико год је Литургија узвишена она је тајна, а тајну срце доживљава у унутрашњем тиховању, али без свештенства Саборног храма, оца Сретена Лазаревића и Душана Вишекруне, то им не би ни било пренето и дато. Како због тога, тако због мнобројних залагања и учињених добрих дела, оба свештеника су одликована од стране Његовог Преосвештенства Епископа сремског: отац Сретен одликован је правом ношења напрсног крста, а отац Душан звањем протонамесника.

Свако ко је крочио у Саборни храм у Руми са одушевљењем је посматрао иконостас, који има своју како духовну тако и историјску, непроцењиву вредност. Иконостас је рад Уроша Предића, чувеног српског сликара, који се сматра за најзначајнијег српског сликара реализма (уз Пају Јовановића и Ђорђа Крстића), а остао је највише упамћен по својим раним радовима, у којима је приказао „стваран” живот обичних људи, док је касније дао велики допринос у црквеном сликарству и портретима. По неким наводима Предићев опус обухвата укупно 1658 радова. А оно, што је пред нама доступно свакодневно, у сваком тренутку, јесте управо тај дивно осликани иконостас, недавно обновљен у потпуности, који је данас освештан кроз чин Малог освећења. Та олтарска преграда, која иначе истиче да је све што се дешава у олтару храма за време Литургије сакрално и не треба да постане општеприступачно и тривијално, још више уводи у лепоте и тајне молитве које предводи црквена јерархија.

На крају свете архијерејске Литургије уручена су висока признања. Орден Светог Максима уручен је Општини Рума, челницима Општине Рума и добротвору храма, док је орден Свете Мајке Ангелине уручен вишедетним мајкама из Руме, након чега је уследила Трпеза љубави, где се присутнима обратио отац Сретен.

Нека би Бог дао да се увек, као данас, сабирамо у свим нашим светим храмовима, да се Бог јавља у срцу нашем, да просветљени Његовом вечном љубављу постанемо деца Божија чији животни пут ће увек бити поплочан љубављу и благословом Тројединог Бога! Добротом уредништва Српског Сиона, радија Епархије сремске, доносимо звучне записе:

Беседа Епископа сремског г. Василија:Беседа протојереја -ставрофора Сретена Лазаревића

Извор: Радио Српски Сион

Повезане вести