Владика Теодосије богослужио у цркви Светог Николе у Приштини

Published On: 23/05/2021

У суботу, 22. маја 2021. године, Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије је служио свету архијерејску Литургију у храму Светог Николе у Приштини. Саслуживали су протојереј Станиша Арсић, јереј Зоран Гођевац и ђакони Влајко Гођевац и Братислав Богдановић.

У својој беседи, епископ Теодосије је подсетио на чудесно житије Светог Николе, на његово трпљење и љубав коју је имао према својим ближњима, као и на велика чудеса која је учинио.

Такође, владика Теодосије се осврнуо и на актуелна дешавања везана за захтев Приштине да се четири споменика наведена на Унесковој листи светске баштине (манастир Високи Дечани, Пећка Патријаршија, манастир Грачаница и Богородица Љевишка) уклоне из групе ризичне категорије:

„Данас смо сведоци нечега врло парадоксалног, да други присвајају наше храмове. Зашто то чине? Зато што немају своје и онда им је потребно да присвајају оно што није њихово да би тако градили свој идентитет, да би на тај начин показивали да и они, ето, имају културу”, рекао је владика Теодосије.

„У нашим храмовима молимо се не само за себе него за све људе. Призивамо мир, призивамо љубав и на тај начин сведочимо ко смо и шта смо. Али ми се свакако не бојимо, нити томе придајемо велики значај шта неко неутемељено прича. Сви извори историјски потврђују да су храмови наши. Наше служење и боравак у њима и живот наш на Косову и Метохији потврђује да су ти храмови дом молитве и да нам припадају и да ће тако бити и у будућности“.

Литургији у цркви Светог Николе у Приштини присуствовало је неколико десетина верника оних расељених и мањи број оних који су остали да живе у том граду.

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновије вести

Повезане вести