Владика Фотије: Постом да укротимо своје тело, а молитвом да призивамо благодат Духа Светог

Published On: 11/04/2021

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је 11. априла 2021. године, у четврту недељу Часног поста посвећену Светом Јовану Лествичнику, свету архијерејску Литургију у Амајлијама код Бијељине.

Епископ је началствовао светом Литургијом у храму Пресвете Тројице уз саслужење пароха црњеловачког протојереја Радмила Радовића, управника Информативне службе Епархије зворничко-тузланске јереја Дражена Ракића, протођакона Славољуба Милошевића и ђакона Немање Спасојевића.

На крају sвете Литургије Преосвећени се обратио сабрању беседом о Литургији као свекосмичком догађају, о младим људима које вребају многе демонске опасности којих због своје младости и незрелости некада нису ни свесни:

– Свете Литургије се служе, драга браћо и сестре, за спасење читавог света и космоса. За спасење свих људи од Адама до нас и тако ће бити све до Другог доласка Христовог. Толики је обим и значај свете Литургије. Литургија је свекосмички догађај јер се у њој дешава тајна спасења света и човека. И кад долазимо на свету Литургију то треба да имамо на уму.

– Данас смо чули једну потресну јеванђелску причу како је Господ Христос исцелио младића који је био демонизован од ране младости. Падао је у ватру и воду, како сведочи његов отац. Демон га је доводио у та тешка стања. Његов отац је чуо за Христа и Његове ученике и дошао је да траћи помоћ. Господ га је питао од када му је син болестан, а отац је одговорио да је болестан од детињства. Могуће је да деца, која нису довољно поучена нити су сама зрела, почну да се играју призивања духова. Некима то изгледа као нека игра, а уствари је врло опасно јер, иако су деца, могу да постану поробљена нечистим силама. Имамо сличних ствари и данас, поготово на интернету. Постоје неке групе које позивају младе на непоштовање светиња, на паљење икона и слично. Деца које се упусте у то могу постати поробљена, као младић из данашње јеванђелске приче, од детињства и ране младости. Треба се чувати од тога. Како да се чувамо одоговор нам даје Господ Христос у наставку приче рекавши да се тај род изгони само постом и молитвом. То значи да ми ако желимо да од себе одагнамо демонске силе – свако од нас – морамо постом да укротимо своје тело а молитвом да призивамо благодат Духа Светог, поучио је владика Фотије.

Честитајући парохијском свештенику Зорану Радуловићу достојанство протонамесника којим га је одликовао, епископ Фотије је рекао: – На крају желим да кажем да ћемо нашег оца Зорана, вашег пароха, одликовати достојанством протонамесника. Он се труди, заједно са вама, овде у Амајлијама да постоји редован црквени живот. Труди се да сабира народ на свете Литургије, да се наш народ обожује, исповеда, причешћује, да се каје али и да устаје и да се бори за своје спасење и вечни живот. Честитам њему, и захваљујем вама, као и свима онима који помажу живот и рад ове Црквене општине, што у духовном животу што обновом црквених објеката ради добра и спасења свих вас.“

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести

Повезане вести