Владика Јеротеј: Човек је створен да буде светлост

Published On: 20/08/2021

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј служио је 6/19. августа 2021. године, на празник Преображења Господњег, Божанствену Литургију у Саборној цркви у Загребу, која је том приликом прославила храмовну славу. Саслуживали су изабрани епископи хвостански Јустин и марчански Сава са свештенством Саборног храма. На Литургији је појао хор под руководством Иване Србљан.

Владика је у бесједи коју је изговорио по прочитаном Јеванђељу (Мт. 17, 1-9) рекао да је, приликом Преображења Господњег на Тавору, божанска природа Господа Христа просијала из Његовог људског тела, а да су нетварне божанске енергије прожеле и обухватиле тројицу присутних апостола. Казао је да је реч не само о догађају Преображења Христовог, већ и богојављења, јер су се истовремено јавили Отац, Син и Свети Дух. Рекао је и да је реч о догађају Цркве јер „овде, осим Господа Христа који се преобразио, видимо и представнике Старог Завета – Светог пророка Мојсија као представника Закона Божјег који је Бог дао јеврејском народу на Синају и Светог пророка Илију, као представника свих пророка и пророчке објаве Господње која је била упућена како Јеврејима тако и читавом свету. Ту су били и свети апостоли Петар, Јаков и Јован, као представници новозаветне Цркве”.

Епископ Јеротеј је казао да се Господ преобразио да би показао људима смисао њиховог постојања – обожење и додао да је управо то Бог наменио људима још приликом стварања света и првих људи.

„Господ је, проповедајући своје Јеванђеље током живота на земљи, пројављивао божанску природу која је била сједињена са људском. То се видело кроз многа чуда која је чинио, кроз власт коју је имао над духовима, и, пре свега, кроз бескрајно смирење и бескрајну љубав коју је поседовао. Зато се пред светим апостолима Петром, Јаковом и Јованом преобразио на гори Тавор да би показао својим ученицима који је њихов крајњи смисао”, рекао је епископ Јеротеј и казао да је човек створен „да буде бог, да буде такав какав је Христос, да му лице сија као сунце и да буде сав светлост”.

„На свакој Литургији се дешава тајна преображења. Када се моли читава заједница испред које стоји свештеник она призива да сиђе Свети Дух не само на Дарове који се приносе – хлеб и вино, него и на нас и на све оно што носимо са собом. Силази Дух Свети и освећује све наше трудове, исцељује све наше муке и болести. И ми, када би нам духовни вид био чист, могли бисмо једни друге на светој Литургији да видимо као што су апостоли видели Христа на гори Тавор. Видели бисмо да смо сви у светлости. Сваки од нас је Христос и сви заједно смо Христос” казао је Владика који је, пред крај свете Литургије, благословио грожђе и славске дарове, кољиво и колач, а по отпусту је свештенству и сабраном народу пренео благослове и поздраве Његове Светости Патријарха Порфирија и честитао храмовну славу.

Славско послужење за сав народ је ове године, због епидемијских прописа, припремљено у дворишту Црквене општине Загреб.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Најновије вести

Повезане вести