Владика Јоаникије богослужио у манастиру Златежу

Published On: 03/08/2021

Изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 2. августа 2021. године, на празник Светог пророка Илије, свету службу Божју у манастиру Златеш у Томашеву код Бијелог Поља.

Након причешћа верних Владика је благосиљао је и преломио славски колач поводом славе те светиње.

-Пророк Илија спада у ред највећих личности које памти Црква Божја. Он је, живећи много вјекова прије Христа, својим животом изобразио Христа, јер је водио свети живот. Бог му је због тога дао велике дарове: да проповиједа ријеч Божју као Господ. Његова ријеч је била дјелотворна – да чини велика чудеса. Али то нису била чудеса која је могао чинити пророк Илија сам као човјек, него га је Господ услишавао и Он је творио чудеса преко свога угодника, рекао је изабрани Митрополит црногорско-приморски.

– Пророк Илија је добар примјер да се велике личности могу рађати и у најтежим временима. У временима одступништва, у временима биједа, у временима када су многи скренули путевима који воде у ћорсокак, странпутицама… Али, колико год су била тешка времена, све је више Господ давао силу своме пророку Илији”, казао је Владика.

– И све велике личности: Мојсије, Илија и Авраам су само својим животима изображавали Христа који ће доћи. И све оно што су онио чинили имало је тај значај да припреми народ да може да прими Христа, Његову ријеч и Његову истину када Он дође. На шта указује вазнесење Илијино?. Наравно, на вазнесење Христово. А шта би значило спуштање оног огртача којим је Илија био загрнут своме ученику пророку Јелисеју? То указује на силазак Светога Духа на апостоле. Црква се никада није поистовјетила са једним народом него се Господ поистовјећује са својом Црквом која призива све народе. А ми треба да се сјединимо са Христом и да будемо једно у љубави и у заједници Духа Светога”, поручио је митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести