Владика Јоаникије богослужио у манастиру Мајсторовини

Published On: 12/02/2021

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије служио је 12. фебруара 2021. године, на празник Света Три Јерарха, свету архијерејску Литургију у манастиру Мајсторовини.

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије у молитвеном учешћу верног народа. Сабранима се обратио епископ Јоаникије тумачећи речи Ви сте свјетлост свијету које је Господ Исус Христос упутио својим апостолима и ученицима:

„По нашем учењу Једини који је Свјетлост истинска и Извор свјетлости је Господ.  Управо Исуса Христа су древни пророци назначили као Сунце правде, као истинску свјетлост. Ово треба схватити да су Свети апостоли свјетлост свијету по дару Божјем, а то се види и из ријечи које смо данас прочитали, када Господ наставља  и каже: Не ужиже се свијећа да се метне под суд, него да се постави на мјесто одакле ће свијетлити свима у кући. Апостоли Господњи и сви који су њих наслиједили, и сви хришћани, могу да буду и да постану свјетлост, да свијетле својим животом овом свијету, зато што Сунце правде као Извор свјетлости њих обасјава и они могу да приме ту свјетлост“.

„Не односи се ово само на апостоле, архијереје и свештенике, оне који су посвећени Богу својом службом, него на све хришћане који су крштени у име Оца и Сина и Светог Духа, који су примили благодат Божју и Божје дарове који свијетле. И човјек је у овај свијет послан са многим даровима који, такође, могу да засвијетле. Када Дух Божји, као огањ Божји, сиђе на вјерне по свом милосрђу, онда засија цијело човјеково биће, цијела његова личност, душа, а и тијело, као што је Господ засијао својом неисказаном Божјом, нествореном свјетлошћу на Гори таворској“, рекао је Владика.

„Свети апостоли, заиста, јесу свјетлост свијету; они су ту свјетлост распалили по цијелом свијету, проповједајући Јеванђеље на све четири стране свијета. Али, ово се односи и на оне који су ишли њиховим стопама, а посебно на данашњу Тројицу Светих Јерараха: Светог Василија Великог, Светог Григорија Богослова и Светог Јована Златоустог, Светих архијереја, учитеља васељене, који су заблистали овом свијету својим животом, својим врлинама и својим учењем. Њих тројица се славе сваки посебно, имају своје празнике у току године, а на овај дан они се славе заједно, њих Тројица у име Свете Тројице. Сваки од њих је био нарочит, посебан и непоновљив, али су, по много чему, имали исту улогу. Они су просвећивали народ, тумачећи Свето јеванђеље, говорећи ријеч Божју, свједочећи народу својим исправним, побожним, честитим животом и светом службом шта је Јеванђеље, били примјер, она свијећа која се ужиже да свијетли свима који сједе у тами и сјенци смрти да се просвијетле њиховим апостолским, јеванђељским, светоотачким учењем“, беседио је Његово Преосвештенство и поручио:

„Они који служе истинској свјетлости, нествореној и вјечној, који служе Богу живоме, сједињује са Њим и, по милости и благодати Божјој, постају богови по благодати, по дару Божјем. Постају свјетлост по дару Божјем и то носиоци не ове привремене, створене свјетлости, него носиоци нестворене и вјечне свјетлости, вјечне истине и правде, вјечног живота. Томе су примјер Свети Василије Велики, Свети Григорије Богослов, Свети Јован Златоусти, које данас прослављамо. Ово су посвједочили многи, и многи из нашег народа, један од њих је Свети Василије Острошки који је добио име по Светом и Великом Василију. Имамо такве примјере, имамо такву вјеру да никад не залутамо, да не сједимо у тами, да не ходамо по мраку, да се не помрачујемо, него да се, увијек, просвећујемо, гледајући на Свете који су посвједочили својим животом како треба живјети, а заправо, ходећи стално за Господом Исусом Христом, држећи се Цркве Његове. Онда никада погријешити нећемо, јер је Црква стуб и тврђава истине, и лађа спасења нашег“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести