Владика Јоаникије богослужио у Цетињском манастиру

Published On: 14/02/2021

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије служио је 14. фебруара 2021. године свету службу Божју у Цетињском манастиру.

На почетку Литургије Владика је произвео матуранта Цетињске Богословије Срђана Вучановића у чин чтеца.

Након читања Јеванђеља, беседио је ректор Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић: -Наша вјера је таква да Бог воли да нас види сабране на једноме мјесту макар једнога дана у недјељи. И зато је традиција народна, и црквено учење, предање и канони кажу да један дан треба за то одвојити. А тај дан је недјеља када се сјећамо Христовога васкрсења.

-Од свих тема наше вјере најважније је Христово васкрсење због тога што је свака прича о Господу Богу, о небесима, о анђелима, о духовном животу тема наше вјере. То су ствари за физичке очи врло често невидљиве. Како каже апостол Павле: Вјера је потврда ствари невидљивих. И ми заиста морамо сваки пут да уложимо један додатни напор. Што нас више спољашњи свијет примамљује неким својим темама, дилемама и својом шареноликошћу, толико више морамо да се трудимо. А живимо у 21. вијеку који је управо шпо томе можда најпрепознатљивији, јер је све око нас прешарено, рекао је ректор Цетињске Богословије.

-Нашим прецима духовни живот је био лаакши онолико колико им је физички био тежи. Свијет око њих је био једноставан. Нама, дакле, треба труд да бисмо се везали и да бисмо држали пажњу на ствари физичким очима невидљиве, а души тако потребне истине да нас чека још један живот. Без догађаја васкрсења та истина се од нас удаљава, просто постаје безнадежна. Какав љепши живот, ако смрт није побијеђена? Зато нам је свака недјеља дан побједе, дан хришћанскога оптимизма, објаснио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Владика Јоаникије на крају Литургије сабранима је честитао празник Светог Трифуна: -Он је велики Божји угодник, мученик и чудотворац, који се прославио и за свога живота својим богоугодним дјелима. Већ је као млад чинио чудеса, живио и крајњој једноставности не стичући за себе ништа, живећи Господу и за Његову светињу, за Цркву Божју. А када је дошло вријеме испитавања његове вјере, он је своју вјеру храбро посвједочио и за њу главу своју положио. Од тада па до дана данашњега множе се се чудества Светог Трифуна. Његова лобања се налази у Котору у римокатоличкој катедрали гдје је дошла још док је Црква била јединствена, Светог Трифуна подједнако поштују и православни и римокатолици.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести