Владика Јоаникије: Вучедолска битка је велика побједа

Published On: 30/07/2021

Изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 29. јула 2021. године, на празник Свештеномученика Атиногена и дан знамените битке на Вучјем долу, свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру.

-Свети свештеномученик Атиноген је укријепио наше претке, нашега краља, тадашњега младога кнеза Николу и његове војводе, јунаке, те су захваљујући Божјој милости, али и својој храбрости и умијећу, и слози, добили ту веома значајну битку над надмоћнијом турском војском на Вучјем долу, подсетио је владика Јоаникије.

– На Вучјем долу су заједно Црногорци и Херцеговци однијели ту велику побједу. Нијесу се дијелили на једне и друге, нијесу дијелили своје претке, као што ми данас то чинимо. Нијесу дијелили свој језик, говорили су јединим истим језиком. Нијесу дијелили своју вјеру и своју отаџбину јер су имали жељу као што је мала Црна Гора била слободна да се ослободи цијело Српство. То је била мисао водиља краља Николе и свих наших предака. Велики датум и велика побједа, беседио је изабрани Митрополит црногорско-приморски.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести