Владика Јоаникије: Да Божија љубав постане смисао нашег живота и свакога сусрета

Published On: 16/02/2021

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије служио је 15. фербуара 2021. године, на Сретење Господње, свету архијерејску Литургију у храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

-Свети праведни Јосиф и Пресвета Богородица испунили су јудејски обичај увођења мушког дјетета у Храм 40. дана од рођења, а притом је био обичај да се принесе нешто у храму, а ови скромни родитељи су принијели двије голубице. Ништа посебно, рекло би се, ту није могло да се догоди, али у том једноставном обичају, догодило се нешто изузетно. Дух Свети је покренуо свештеника Господњега Симеона да дође тада у Храм, подсетио је владика Јоаникије и додао:

-Када Га је узео на руке, а ко зна колико је овај старац тих обреда у свом животу учинио и колико је дјеце примио у своје наручје, али када је примио Богомладенца Христа, он је видио да се пророштво испунило и да је примио у наручје Спаситеља свијета, Цара над царевима, рекао је и додао како је старац изговорио ријечи које помињемо на свакој вечерњој служби: Сада отпушташ у миру, слугу свога, Господе… Господ је Светог Симеона и са њим Свету Ану Пророчицу овјенчао вијенцем своје славе, а то је показатељ да ће сви који живе честито и побожно бити награђени.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести