Владика Јоаникије: Непрестано се поучавајмо из Светог писма које је наука којом налазимо смисао живота

Published On: 19/04/2021

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије служио је 18. априла 2021. године, у пету недељу Часног поста посвећену Преподобној Марији Египћанки, свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђевим Ступовима.

Током Литургије Преосвећени Епископ је монаха Сионија (Зорића), апсолвента на Православном богословском факултету Универзитета у Београду и сабрата манастира, рукоположио у чин јерођакона.

„Данашње свето Јеванђеље говори како је Христос, приближавајући се Јерусалиму, беседио својим светим ученицима о свом страдању. Рекао је да ће га фарисеји, књижевници и свештеници предати на смрт, али да ће Он васкрснути у трећи дан. Међутим, ученици Његови и апостоли, иако су били са Њим дуго, нијесу могли правилно да схвате шта им Он говори и који је смисао тога, нарочито када је говорио о страдању. И раније, сјећамо се послије Преображења, назначио је како ће ићи у Јерусалим и да ће тамо бити предат на смрт, те је апостол Петар, који Га је исповједио да је Син Бога живога, рекао: Господе, неће то никако бити“, навео је Епископ.

„Христос је одговорио Петру оштром ријечју и Петар се покајао. Он није могао да схвати Христово понижење и Његову службу до краја, када је Христос, уочи Тајне вечере, хтио да опере ноге својим ученицима. Петар је рекао да може свима да опере ноге, али да њему неће, јер није могао да схвати смисао Христовог понижења и служења. Овдје имамо још један већи неспоразум, када је Христос рекао шта ће бити у Јерусалиму, апостоли су осјетили да ће се десити нешто судбоносно и значајно за цијелу историју и за све људе, за садашњост и за будућност, па су браћа Јован и Јаков рекли: Господе, дозволи нам, када будеш у својој слави, да сједнемо један са десне, а други са лијеве стране“, казао је Његово Преосвештенство појашњавајући:

„Они су хтјели првенство и повластице за себе. То је људски, али није баш добро све што је људски. Господ им благо одговара: Ја то дати не могу, него вас питам: Можете ли пити чашу коју ја пијем и крстити се крштењем којим се ја крштавам? Они су рекли да могу. Вјероватно да нијесу разумјели смисао Господњег питања до краја, јер им је Христос говорио о свом страдању. Сигурно да нијесу могли схватити шта значи испити чашу Господњу. Када је дошао тај час, час Христовог понижења, страдања и распећа, сви апостоли, осим Јована Богослова, су се разбјежали, подлегли су страху“, рекао је епископ Јоаникије.

„Чаша Христова значи Његово страдање и жртву за цио род људски. То је Његова љубав, јер се Његова жртва изједначава са Његовом љубављу. То је љубав која се жртвује, а Његова жртва се не односи на једног човјека, нити само на једно вријеме, него се односи на све људе, све народе, сва времена и сву вјечност. Онај ко је сапричасник чаше Господње обесмрћује се, јер прима божанску вјечност, сједињује се са Христом Господом у Коме је Извор вјечног живота“, истакао је Владика.

„Осврнућу се на још једну поуку која је важна за све људе и заједнице – када Господ каже: Знате да кнезови народни владају народом и поглавари његови управљају њим. Али, међу вама да не буде тако; него који хоће да буде већи међу вама, тај нека вам служи. Ја нијесам дошао да ми служе, говори Господ, него да служим и не само то, него и да дам живот свој у откуп за многе. Видите како је то све другачије од обичног људског поимања и како нам треба много док се одвикнемо од обичног људског поимања о смислу живота и свему другоме. Непрестано се поучавајмо из Светог писма, које је наука живота којом налазимо смисао живота“, поручио је Владика који је честитао новорукоположеном јерођаку Сионију, сабрату манастира Ђурђевих Ступова.

„Данас смо имали велику радост на овој светој служби, јер смо добили новог јерођакона. Синоћ се замонашио наш нови сабрат монах Сионије, а јутрос је примио ђаконски чин, да се одмах укључи у службу Божју, да служи светом олтару, јер се лијепо спремао од најранијег дјетињства за ову свету службу и Бог га је тога удостојио. Велика је то радост јер силазе Дарови Светог Духа, облачи га Господ у силу са висине и укрепљује га за вршење свете службе Божје. Нека нашем новом ђакону монаху Сионију Господ дарује изобилно своју благодат и милости, да га укријепи на ову свету службу и да у њој часно, честито и на своје спасење истраје до краја живота, у светој служби Господу, како га Црква Божја буде упућивала, да са послушношћу носи свој крст и бреме свештеничке службе“, казао је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести