Владика Јоаникије: Потребно је децу од малих ногу доводити у храм

Published On: 20/12/2021

Светом архијерејском Литургијом и благосиљањем славског колача у манастиру Прасквици у Паштровићима свечано је прослављен празник Светог Николаја Митрликијског Чудотворца, храмовнка слава те светиње. Началствовао је Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

-Гледајући на лик Светог Николаја осјећамо његово благодатно присуство међу нама. Господ га је удостојио због његових врлина, због његовога ревноснога служења Цркви, великих дарова и у вријеме његовога земаљског живота, али и великог дара и послије одласка његовога из овога живота. Он је, заправо, као што је то и Господ тако рекао и устројио и открио, само из овога живота прешао у нови живот. Њега је Господ удостојио да стоји пред Његовим Светим Престолом и да нас заступа пред Богом. Дао му је и благодат да силази са неба међу нас и да нас храбри, штити, исцјељује, руководи у име Божје, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

-Заправо, Господ Исус Христос преко свога вјернога служитеља Светога Николаја руководи вјерне. Свети Николај нас приводи Господу, учи нас правој вјери. Учи нас тајнама духовног живота. Лијепо је да прослављамо Светога Николаја као великога чудотворца, али треба да знамо да он то никада не би био да није био човјек испуњен благодаћу Светога Духа. А испунио се благодаћу Светога Духа због његове вјере, због усрдне молитве, због великог смирења, казао је Владика.

-Свети Николај је био човјек дјелатне вјере. Он је показивао и у вријеме свога земаљског живота вјеру на дјелу. Тамо гдје треба утјешити тужнога – утјешио га је, гдје треба помоћи сиромаха – помогао га је, гдје треба извући бродоломника овога живота, као што многи људи пану у очајање, у депресију, у безнађе, он је и такве извлачио из тих потопа и бездана. Из тог мрака изводио их је на свјетлост дана. Изводио их је Христу који је свјетлост нашега живота, рекао је Владика и поручио да је потребно децу од малих ногу доводити у храм.

-Да упију својим ангеловитим душама ту љепоту, да је смјесте у своје срце па ће се, како одрастају, све више и више испуњавати  врлинама, снагом, здрављем и крепошћу. Па ће онда бити на радост својим родитељима. Данас гледамо многе бриге родитеља од њихове дјеце кад одрасту. Опашу се снагом, па врло често неће да их слушају, неће ни да их виде. Нека се сјете, најчешће се о томе ради, да им нису дали као дјеци, у вријеме кад су могли да их васпитају, оно што је главно: нису их научили вјери, нису их научили страху Божјем, нису их научили поштовању, нису им поклонили довољно пажње и љубави, рекао је владика Јоаникије.

-Свети Николај потиче из веома побожне породице. Имали су само њега једнога јединца. Али видите коликога блага и колике радости су се удостојили његови родитељи преко таквог сина. Нека је на радост и онима који славе и онима који иду на славу, тако да сви славимо. А овај нас празник полако уводи у тајну још већег празника – Рођења Хрситовог. Приближава се Божић кад дође Свети Никола – ето врло брзо и Божића. Спремамо своје душе и своја срца за велики празник Рођења Христовога и тако напредујемо учествујући у светим богослужењима, усходећи тим уским и тијесним путем, постећи, молећи се, чинећи добра дјела, мирећи се једни са другима. Усходимо из славе у славу и тако се удостојавамо да нас Бог обрадује на велике празнике, закључио је митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести