Владика Јоаникије: Садржај Темељног уговора биће познат након потписивања

Published On: 26/04/2021

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије саопштио је да ће садржај Темељног уговора Српске Православне Цркве и државе Црне Горе бити познат јавности кад буде буде потписан.

Владика Јоаникије је објаснио у интервјуу Телевизији Вијести да се на истоветан начин поступало и приликом склапања уговора са другим црквама и верским заједницама.

„Важна је ствар што је тај нацрт Уговора већ спреман. Може бити, пошто још тај процес траје, да ће евентуално бити још неких малих измјена. Не може бити више суштинских, јер смо ми гледали да све буде у складу са Уставом и у складу са законодавством Црне Горе. То је просто само по себи јасно, како тај уговор треба да изгледа. Патријарх српски Порфирије представља Српску Православну Цркву и он је првопозвани да потпише Уговор. Наравно, то је ствар Светог Архијерејског Синода. Синод одлучује ко ће да потпише Уговор, али само по себи се разумије да та обавеза припада прије свега Патријарху. Ако потписују Патријарх и Предсједник Владе, то је највећи ниво и нама одговара да буде највећи ниво и са те стране, што се тиче Уговора“, рекао је епископ Јоаникије.

Додао је да се дуго преговарало о уговору, да је он предлаган и неким ранијим владама, али да договора није било.

„Сада смо на нивоу Цркве прво разматрали то питање, а онда и са представницима Владе. То већ улази у завршну фазу и радили смо све оно што су радиле друге вјерске заједнице, све те припреме приликом потписивања Уговора“, казао је Владика.

На питање да ли ће уговором Митрополија изгубити аутономију, како помињу неки медији, те термин „Православна црква у Црној Гори“ који се помиње у одлуци Архијерејског Сабора из 2006. када је формиран Епископски савет, Владика је рекао да „Митрополија није стицала никакву посебну аутономију“, већ да се говорило само о „условној самосталности коју има свака од епархија Српске Православне Цркве, ни мање, ни више“.

„Наша Црква се зове Српска Православна Црква. Она јесте Православна Црква, али њен пуни назив је Српска Православна Црква. Може бити једино Уговор између двије стране, између Српске Православне Цркве и државе Црне Горе. С друге стране кад се говорило о аутономији, говорило се само о оној аутономији, извјесној, условној самосталности коју има свака од епархија Српске Православне Цркве, ни мање, ни више. Никакву посебну аутономију није стицала Митрополија црногорско-приморска, него је она дио Српске Православне Цркве као и остале њене епархије. Са овим уговором не успоставља се никаква нова реалност, нити било какав нови субјект што се тиче црквене организације, него само двије стране изражавју сагласно међусободно уважавање и то озваничавају“, објаснио је владика Јоаникије и нагласио да инсититуција епископских савета постоји одвјакада, званично или незванично.

„Увијек је био обичај да се епископи неке области састају по појединим важним питањима и о томе се савјетују. Епископски савјет је установљен одлуком Светог Архијерејског Сабора, он и даље постоји. Већи значај имају епархије, јер Епископски савјет није регистрован на нивоу државе, а наше епархије постоје као правна лица. Ево Митрополија црногорско-приморска већ више од 800 година, а и Епархија будимљанко-никшићка је основана прије 800 година. Нажалост имала је прикиде свог живота и континуитета, али је обновљена и она чува то памћење као светосавска епископија. Дакле, Епископски савјет и даље постоји. Овај Уговор неће брисати ништа, али неће успоставјати било какве аутономије или било шта ново, него се само изражава сагласност двије стране да су спремне на сарадњу и да уважавају једна другу и поштују надлежности једна друге“.

Епископ Јоаникије је казао да Уговор „не производи ништа ново и ништа више од онога што је већ прописано Уставом и законодавством Црне Горе“, као и да је „у неком погледу важнији Закон о слободи вјероисповијести, који се односи на све“. Владика је оценио је да се о Уговору у јавности много више говори него што се говорило о осталим уговорима између државе Црне Горе и верских заједница.

„Ко је знао да се припрема Уговор између Црне Горе и Римокатоличке цркве док то није било објављено и докле тај Уговор није био потписан? То двије стране договорају и кад постигну договор, тада потписују и тада се то објављује. Нормално је да буде познат јавности тек пошто се потпише“, закључио је владика Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести