Владика Јоаникије: Ходимо путем који је посвједочен примјером Светог Божјег угодника Симеона Дајбабског

Published On: 02/04/2021

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије служио је 1. априла 2021. године, на празник Преподобног Симеона Дајбабског, свету архијерејску Литургију пређеосвећених дарова у манастиру Дајбабама.

Након светог причешћа благосиљан је славски колач који су припремили чланови Дечјег хора Преподобни Симеон Дајбабски. – Господ је Пеподобног Симеона, као свијећу распаљену, поставио да свијетли свима нама и да нам показује свјетлост вјере православне. Његов живот, од почетка до краја, био је у знаку свјетлости Божје. Испуњен је вјером од свога најранијег узраста, коју је наслиједио од својих блажених предака из братства Поповића, свештеничке породице, рекао је владика Јоаникије.

– Он је изданак тога рода и слава града Цетиња. И ако се Цетиње са неким заиста може похвалити, понајприје треба да се хвали Преподобним Симеоном, јер сви други који су се прославили на Цетињу, својим ранијим поријеклом су однекуда дошли. А Преподобни Симеон потиче баш са Цетиња. Поповићи су, у временима кад су многи поклекли, остали вјерни православљу, заједно с владиком Данилом Петровићем, рекао је Владика и подсетио на животни пут Светог Симеона од Цетиња, до Кијева, Острога и Дајбабске горе.

– Припремајући се за највеће дјело у свом животу, свега је себе уградио у ову светињу. Био је веома образован, светоотачког образовања. О томе свједочи и његова библиотека, која је већим дијелом разнешена, али остало је нешто његових књига. Био је не само светоотачког образовања него и светоотачке ревности. Угледао се на свете оце пустињаке из давних времена, на Светога Антонија и Светога Макарија. И на Светога Василија Острошкога, нагласио је владика Јоаникије и истакао да је Ппреподобни Симеон поред светоотачког образовања научио и најважнију науку коју је наш народ вековима неговао – науку поста, молитве и покајања.

– Ту науку је он усавршио. И ево, Бог је тако уредио да његов спомен буде баш увијек у току великога поста, да се овдје хришћани саберу и да се укријепе од благоуханија из његова светога ћивота. И да се надахну његовим примјером и његовом науком. А он је кроз ту науку стекао такву мудрост да је постао учитељ и свјетило цијелом народу. Имајући овакав примјер треба да се сви учимо да следујемо за светим Божјим угодницима. Ми хришћани, поштујући сваку вјеру и сваког човјека, и све који другачије мисле, треба да знамо свој пут. А тај пут је посвједочен примјерима светих Божјих угодника. На томе путу увијек је човјек на добитку – не као што се говори да је у неким другим религијама човјек увијек на губитку. Хришћани увијек иду напријед и кроз највећа искушења посвједочују своју вјеру и успињу се, како каже апостол Павле из силе у силу, поручио је Епископ будимљанско-никшићки.

– Преподобни старац Симеон поднио је много трудова за своју вјеру постећи веома строго. Постећи и молећи се Богу, он се испуњавао даровима Духа Светога, свједочећи да човјек не живи само о хљебу него о свакој ријечи која излази из уста Божјих. А то је ријеч живоносна, истинита, света… Постећи, молећи се Богу и причешћујући се Тајнама Христовим заблистао је као сунце, по јеванђелскоме свједочанству. Јер, Господ каже да ће праведници заблистати као сунце. То се односи на последњи дан и на царство небеско. Али царство небеско се појављује већ овдје, преко Божјих угодника. Имајући то богатство овдје међу нама, мошти и ћивот и живи примјер Светога Симеона Дајбабскога, ми се данас радујемо радошћу неисказаном. И у ове посне дане, на овим светим службама, предокушамо радост Васкрсења Христовога”, закључио је владика Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести