Владика Јован: Крст Христов треба да носимо као круну

Published On: 31/01/2022

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 28. јануара 2022. године, када Црква молитвено прославља Преподобног Павла Тивејског, Преподобног Јована Кушчника и Преподобног Гаврила Лесновског, свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

Саслуживали су протојереј Драган Брашанц, протонамесник Мирољуб Миладиновић и ђакон Саша Павловић. Чтецирао је господин Владан Степовић, док је за певницом појао господин Страхиња Савковић.

– Први је подвиг узети крст свој, узети те своје невоље и носити их са благодарношћу. Други је ићи за Христом, а то је ићи кроз Свете Тајне и Свете врлине. Само тако човек изграђује себе у правог човека Божијега и у правог хришћанина. Браћо и сестре, када Господ каже „ко не узме крста свога“ – крст није само симбол страдања на коме је Господ страдао и наше грехе приковао него је и победа, сила, знамење, украс Цркве. Зато је наш народ умео да каже – Без крста ни преко прага. Ништа се тако нечастива сила не боји колико се боји крста. Јер је на крсту Господ победио и смрт и грех и ђавола. Зато крст Христов треба да носимо као круну. Јер кад носимо крст ми знамо коме припадамо. Крст опредељује нашу припадност. Дакле крстом се обнавља све што нам је потребно. Треба ли нам да се родимо – не можемо без крста. Крст је знак нашег спасења и знак нашег распознавања, истакоа је владика Јован.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести