Владика Јован: Служење је смисао човекове мисије у свету

Published On: 01/10/2021

Његово Преосвештенство г. Јован служио је 30. септембра 2021. године свету архијерејску Литургију у Старој Милошевој цркви у Крагујевцу.

Беседећи на 31. зачало Јеванђеља од Луке, владика Јован је рекао: „Желео бих данас да кажем прво себи, а онда и вама, неколико речи о истинском хришћанском служењу Богу. То је тема која сигурно захтева, много времена и много простора. Овој теми су многи писали и расправљали, хришћани тежили да прихвате ту тему, како хришћани треба да служе Богу на основу једне реченице апостола Павла који каже: „Него се у свему показујемо као слуге Божје“.

„Данас ми када кажемо реч слуга, код многих то се схвата као нешто погрдно, нешто што је ниско, не представља достојанство, међутим, то није тако. Бити слуга значи да слуга прима од свога господара оно што је најзначајније, а то је да истински служи. И ако слуга то испуњава, таквог слугу Господ ставља над многима кака каже Јеванђеље. Погледајте мисију самога Господа Исуса Христа. У чему се она састојала? Прво у служењу. Он каже да није дошао да му служе, већ да он служи. Како онда човек у свом уму може да схвата да је то нешто што је ниско. Напротив, буди добар слуга и служи часно и поштено Богу, роду, Цркви имену своме хришћанскоме и онда ћеш тек бити велики. Истинско служење Господу требе га претпоставити целоме свету. Ово служење значи спасење, што треба да буде и главна брига и смисао и главни посао и главна мисија човекова у овоме свету“, истако је владика Јован.

Извор: Епархија шумадијска

Повезане вести