Владика Јоникије: Богородица у животу сваког хришћанина умирује буре и потапа демоне

Published On: 17/04/2021

У манастиру Ђурђевим Ступовима, на празник Светог Никите Исповедника, 16. априла 2021. године, служено је Друго бденије, током којег је прочитан акатист Пресветој Богородици. Бденије је служило свештенство беранског намесништва и братија манастира. 

Светом богослужењу присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије, који се сабранима обратио речју поуке о тој служби која је посвећена Пресветој Богородици. 

„Имамо Прво и Друго бденије у току ове седмице и то су оба свеноћна бденија. Ова света служба, звана акатист, устројена је у давнини поводом незнабожачких напада на град Константинопољ, а нападале су га много јаче војске него што је била грчка, прво персијска, после скитска и агарјанска. У неколико наврата су Цариграђани са њиховим патријархом и свештенством организовали народ да се моли Пресветој Богородици, да чини литије кроз Цариград и догађала су се велика чуда“, казао је епископ Јоаникије.

„Прво чудо било је то што је грчка војска била охрабрена, а друго, још веће, дешавала су се натприродна чуда, те је Господ био на страни православних и потапао бродове противника у мору. Силе небеске су се покренуле да заштите свети град и православно стадо. У спомен тих великих дјела Божјих установљена је ова служба, благодарење и пјесма Пресветој Богородици, али, сва та историја не би била довољна да се одржи ова служба само као неко сјећање на оно што се догодило, него је заступништво Пресвете Богородице толико да хришћани, у свим временима, осјећају и прослављају заступништво Пресвете Богородице, Њено чудесно покровитељство над свим хришћанима“, рекао је епископ Јоаникије.

„Као што је Пресвета Богородица подејствовала да вјетрови потопе непријатељске бродове, тако Пресвета Богородица у животу сваког хришћанина умирује буре и потапа демоне, демонске нападе одбија од сваког благочестивог хришћанина који јој се обраћа за помоћ. Ова служба, која је давно установљена, увијек се пјева у току овог поста. Како се пост приближава крају, имамо ова два бденија да се укријепимо и оснажимо, да пост издржимо како ваља, спремимо се да уђемо у Велику недељу и постанемо учесници чудесних дјела Божјих, заступништвом Пресвете Дјеве Богородице. Ова служба је света, јединствена; врши се једном годишње у скраћеном облику. Сваки хришћанин може непрестано вршити у свом дому, читати акатист Пресветој Богородици, тако да, када омили души људској ова молитва хришћани је не изостављају ниједног дана, него схватају да је ово најважнија молитва која се савршава у дому да би покровитељство и заступништво Пресвете Богородице и у ове дане, када трпимо доста искушења, било са нама и са нашим народом“, поучавао је Његово Преосвештенство.

„Наш народ је извојевао једну победу прошле године, када је, вршећи литије, заштитио своје веру. Али, као што видимо, искушења не престају. Да се поудамо у Бога и у заступништво Пресвете Богородице, да не ослабимо у вјери, нади и љубави, да се кријепимо божанским, јеванђељским врлинама и држимо наше заједништво, да будемо сложни, да будемо спремни да увијек нађемо оно што нам је заједничко и да то штитимо. Да чувамо светост нашег односа у Цркви, јер је наша заједница –заједница светих, као што говори Свети апостол Павле, јер се ми у Цркви освећујемо Светим тајнама Христовим и овим заједничким службама и на такав начин свједочимо да смо заједница светих“, поручио је епископ Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести