Врање: Концерт Московског синодалног хора

Published On: 28/10/2021

У Саборном храму Свете Тројице 26. октобра 2021. године наступио је Московски синодални хор који ове године слави 300 година свог постојања. По доласку у Врање, чланови хора и гости Епархије врањске посетили су црву Свете Петке на Шапраначком гробљу у Врању и том приликом учествовали у заједничкој молитви крај гроба руског генерала Логвинова Василија Петровича чији земни остаци почивају на градском гробљу. Мали помен вршио је свештеник Далибор Јовић.

После молитве, високи гости из Русије посетили су кућу Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског и поклонили се његовим светим моштима, а такође су обишли и спомен собу и упознали се са детаљима из живота овог светог Врањанца.

У 18 сати у  Саборном храму у Врању започео је концерт Московског синодалног хора. На почетку се обратио домаћин Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије. -Овакви сусрети имају мисионарску вредност и представљају могућност формирања још јачих веза између наша два народа, истакао је Владика.

На гостопримству и љубави, Његовом Преосвештенству је захвалио и диригент хора г. Михаил Котелников, рекавши да се у Србији осећају као код своје куће и да се захваљују Богу што су своју турнеју поводом великог јубилеја започели управо у Врању. 

После наступа, диригент хора је на дар Његовом Преосвештенству Епископу врањском г. Пахомију уручио монографију хора и нотни зборник Божанствене Литургије која је компонована у част свима онима који су изгубили битку са ковидом. Као благослов и сећање на посету Епархији врањској, Његово Преосвештенство је Московском синодалном хору уручио икону Преподобног Јустина, а свакоме понаособ монографију манастира Преподобног Прохора Пчињског на руском језику.

Извор: Епархија врањска

Повезане вести