Врање: У сусрет празнику Светог краља Милутина

Published On: 07/11/2021

У недељу 20. по Духовдану, 7. новембра 2021. године, када Црква прославља Свете мученике Маркијана и Мартирија, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Љубиша Гачић, протојереј-ставрофор Небојша Стојадиновић, ђакон Мицко Мицковић и ђакон Миодраг Наумовић. У току Литургије, поучном беседом обратио се протојереј-ставрофор Небојша Стојадиновић, тумачећи прочитани одељак из светог Јеванђеља, истичући радосну победу Господњег Васкрсења над смрћу.

На крају Литургије, епископ Пахомије је говорио о Светим Србима, о житију Светог краља Милутина и његовом значају за род српски, посебно истичући подизање многих светиња и њихову обнову у току његове владавине. Владика је подсетио да ће Епархија врањска 12. новембра празник тог великог богоугодника прославити светом архијерејском Литургијом у манастиру Преподобног Прохора Пчињског и свечаном академијом у Саборном храму Свете Тројице у Врању и тиме заокружити обележавање великих јубилеја: 950 година од оснивања и 700 година од велике обнове манастира Преподобног Прохора Пчињског, као и 700 година од упокојења Светог краља Милутина.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести