Врањска: Дан примирја у Првом светском рату

Published On: 17/11/2021

Испред Споменика жртвама бугарског окупатора у центру Врања обележен је Дан примирја у Првом светском рату. Након интонирања државне химне, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, уз саслужење свештенства Епархије врањске, извршио је Помен погинулима у Првом светском рату и свима онима који животе своје положише за веру и отачаство.

Уследило је полагање венаца представника државних органа, градских институција, организација, удружења итд.

О једном од најтрагичнијих периода у историји света говорио је председник Скупштине града г. Дејан Тричковић. Он је рекао да је Велики рат протутњао континентом остављајући иза себе смрт и пустош. „А Србија, мала и усамљена, али поносна и храбра, супротставља се бројнијем непријатељу и на Церу односи прву победу савезника у Великом рату. Српска војска била је и међу првима која је, након слома Солунског фронта, практично у јуришу ослободила своју отаџбину од окупатора. На одушевљење страних војсковођа. Овде, на југу наше земље, бугарски окупатори били су одговорни за незапамћена зверства над недужним становништвом. Под маском депортације, на превару су одводили људе, тобоже, у Софију и друге делове Бугарске и убијали их на пола пута. Вршили су масовна убиства, палили књиге, забрањивали српски, а насилно уводили бугарски језик. Било је то време патњи и страдања, тамни облак уништења наших предака. Према неким изворима, само у околини Врања, Бугари су убили 3.500 недужних цивила. То им никад неће бити заборављено.

Дан примирја обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској потписано примирје у Првом светском рату. Дан примирја је прилика да изнова одамо почаст славној српској војсци, чија нас је љубав према земљи одржала у одсудним тренуцима голготе и изгнанства. У времену које је рушило слободу, свако људско достојанство, кроз победе и поразе, кроз албанске гудуре и плаву гробницу исписивали су легенде, оне које и дан данас изазивају поштовање.

Извор: Епархија врањска

Повезане вести