Вредност породице је у љубави коју дели

Published On: 30/03/2022

Са благословом Његовог Преосвештенства г. Фотија Епископа зворничко-тузланског, а у организацији Светосавске омладинске заједнице Гаревац – Ново насеље и парохија гаревачких Маја Kовачевић из Kраљева, 39-огодишња мајка 11 деце, одржала је у Светосавском дому при Храму Свете Петке Параскеве у Гаревцу предавање на тему „Васкрс једне српске породице“.
На самом почетку, послије молитве, Дечји хор „Србчићи“ отпевао је песму епископа Фотија – Васкрсења дан. Сабрању је присуствовао велики број верника који су својим присуством дали подршку како Маји, тако и свим другим мајкама које имају више деце.

Говорећи о срећним, тужним и свечаним данима у свом дому, Kовачевићева је указала и на значај јединствене борбе Цркве, народа и државе у очувању породице као најважнијег стуба друштва. Такође је истакла да материјална добра нису пресудна за одржавање породице. „Новац јесте битан, али он није кључ који је потребан за велику породицу. Вредност није у новцу него у љубави која треба бити испред свега, јер једино она даје снагу човеку“, рекла је Маја Kовачевић. Њена дјеца су узраста од 17 до пет година: Милица, Милош, Милан, Михајло, Радош, Ратко, Ружица, Николина, Герасим, Јован и Ђорђе и како каже између себе су научили да се узајамно толеришу, поштују, воле и деле љубав, што и јесу највећи дарови који се добијају унутар породице.

Маја је посебно истакла љубав као највећу хришћанску врлину која је потребна да би породица уз помоћ Божју могла да иде напред. Нагласила је и то да свака породица има искушења али да ми не можемо без Господа ништа сами учинити. Потребно је да Господа ставимо испред свега и онда ће породица бити благословена.

У току вечери Драгана Пебић, ученица Музичке школе у Бијељини  и Хор „Србчићи“ отпевали су и песму Ми смо деца неба. Пред сам крај Драгана је отпевала и песму Света Анастасија коју је написала гошћа из Краљева, а затим је Милица Горановић отпевала песмицу Молитва светитељима.

На самом крају, у име свештеника гаревачких, протојереј Никола Горановић, захвалио се Маји на предивном предавању, али и браћи свештеницима и верном народу који су дошли да чују једно лепо животно искуство, јер бити родитељ 11 деце колико год да има искушења и потешкоћа у исто време је и велики благослов од Господа Бога који ретко ко добије у данашње време.

Маја Kовачевић је новинар, публициста и уредница „Kраљевских новина“, „Гласа Србије“ и „Гласа Академске Србије“, као и председница Удружења „Kнегиња Персида Kарађорђевић“, које се залаже за бољи живот вишечланих породица у Србији. Добитница је и одликовања поводом Дана државности Србије, које јој је додељено као заслужној грађанки. Аутор је више књига.

Предавању су присуствовали и чланови модричког Удружења вишечланих породица „Нада 4“, а вече су својим наступом употпунили чланови Хора „Србчићи“ храма Свете Петке Параскеве у Гревцу.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести

Повезане вести