Година дана од привођења митрополита Амфилохија на информативни разговор

Published On: 15/04/2021

Пре годину дана, 12. априла 2020. године, на велики празник Цвети, блажене успомене митрополит Амфилохије је приведен из манастира Златице, у којем је служио свету архијерејсаку Литургију, на информативни разговор у подгорички Центар безбедности.

Претходно је, на Литургији, у беседи након читања Јеванђеља Владика рекао да Христово распеће траје кроз векове, па и у наше дане. – И данас се многи разбјежавају од Њега, додуше и под притиском овога несрећнога вируса, који одвлачи људе са тога пута. Имају они који нијесу данас на службама Божјим, поред Христа, да цјеливају Његове ране и да прославе Његов улазак у Јерусалим, рекао је тога дана Ммтрополит Амфилохије.

– Има и оних који непрекидно пљују на Господа и који га и данас распињу, као што су га разапели прије двије хиљаде година. Наставља се Христово распеће, али се наставља и Његов улазак у Јерусалим, Његово непрекидно присуство у овом свијету, Његово прослављање на свим мјестима широм васељене. Прославља се Господ, с једне стране, као што је и у оно вријеме прослављан, али и, с друге – прогони се Господ из људских срдаца, разапиње се, прикива се на крст, као што је прикован на Голготи прије  двије хиљаде година. Његово распеће траје до данашњега дана, објаснио је Владика.

– У исто вријеме, сила Његовог васкрсења – она сила која даје смисао свеукупноме људскоме роду – човјека претвара од смртнога у бесмртно биће. Даје му побједу над смрћу, над пролазношћу, над ништавилом. И даје му живот вјечни и непролазни. То је смисао Његовог доласка у овај свијет, то је смисао Његовог останка са нама и међу нама, то је смисао и Његовога распећа и Његовога светога васкрсења. Златичка светиња посвећена је овоме празнику, чиме се Подгорица призива да, кроз њену обнову, постане нови Јерусалим, поручио је митрополит Амфилохије.

Након Литургије темеље златичке светиње опходила је празнична литија, а онда је благосиљан славски колач. Владика Амфилохије је рекао да се Божја служба служи за све и сва: – И за оне који су присутни, и за оне који су одсутни из оправданих разлога, као што су данас многи одсутни због вируса који је завладао овим свијетом. За све се њих приноси ова Служба, сви су они овдје присутни. Духовно су присутни, као што су присутни сви они који су вјековима себе уграђивали у ову светињу.

Митрополитове ријечи су посведочила збивања након Литургије, када му је полиција уручила позив на информативни раговор због наводног кршења мјера НКТ у борби против вируса корона које је црногорска полиција обилато користила као покриће за прогон Српске Православне Цркве. Митрополит је задржан пуних шест часова, иако је тужилац наложио његово моментално пуштање на слободу два сата након привођења. Осим Митрополита и свештенства које му је саслуживало у манастиру Златици, тог дана су приведени су и свештенци који су служили Литургију у храму Христовог Васкрсења.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести