Горан Шћекић: Не дамо светиње

Published On: 24/12/2021

Промоција књиге „Не дамо светиње“ познатог карикатуристе Горана Шћекића, одржана је 21. децембра 2021. године у оквиру трибине „Свободијада“ у ЈУ „Захумље“ у Никшићу. Бројну публику, свештенство, представнике друштвено-политичког живота Црне Горе, међу којима и предсједника Општине Никшић Марка Ковачевића, поздравила је песникиња Милица Бакрач, уредница трибине, која је навела да је у питању нова, по много чему необична књига, чије су странице, у великој мери, посвећене литијама које су се догодиле Црној Гори.

„Одбрана светиња Српске Православне Цркве отпочела је на данашњи дан, 21. децембра 2019. године Световасилијевским сабором у Никшићу, и трајала је све до августа 2020. Ипак, можда је љепше рећи да та година није била година борбе, већ година хришћанске слоге, љубави и мира, и завршила се управо онако, како Горан завршава причу Побједник, ускликом: Светиње су одбрањене! – и то је тема Шћекићеве књиге“, казала је Милица Бакрач, која је била модератор вечери.

По речима протојереја-ставрофора Бориса Брајовића за сваког уметника је најважнији карактер његовог бића – слобода: – То је оно што одређује Горана Шћекића не само као умјетника, већ и као човјека. Он је интимно, дискретно и прикривено стварао један умјетнички свијет слатко-горке комикозофије, онај специфични хумор меланхоликус који нас је доводио у стање запитаности и замишљености. Кроз његове карикатуре у нама се будио онај заспали homo ridens, односно човјек као биће осмјеха, јер смо потакнути и дирнути једним исповједним ендорцизмом, који је прерастао кроз његове умјетничке конфесионес у колективни егзорцизам, у покушају да естетика дође у етику и да нас ова приповједна граматика умјетности карикатура натјера на ново и другачије поимање стварности од оног фикционалног које представља.

Књижевник Милутин Мићовић је оценио: Има нешто дубоко, дирљиво, достојанствено у том тихом устанку одбране светиња, јер је свако проговирио из свог гласа, из свог срца, свог памћења. Можда је то најчудеснији, најљепши сабор који се десио спонтано, али под небеским влијанијем. Зато смо ми данас тако радосни и осјећамо да је то највиши капитал који смо стекли у овом времену, али бојат` се за њега да га опет неко, јер има много оних који би ласно погазили светиње, који би распели Бога у нама и убили Бога у нама. Тако да се светост у нама, у народу обнавља и док се обнавља она је жива.

Сабранима се обратио и аутор књиге, сатиричар, критичар друштвене стварности Горан Шћекић, рекавши да је реч о типској књизи карикатура која је усмерена на величанствене прошлогодишње литије: -Објавио сам, отприлике, 150 карикатура управо на ту тему, која је постала доминантна. У Црној Гори, као и државама Балкана, главна тема је увијек била политика. Међутим, ово је било нешто јаче и опасније од политике, нешто што је покушало да нам уништи прошлост, садашњост и будућност.

Промоцију су употпунили глумац Велизар Вејо Касалица и Николина Бабовић, која је читала записе из промовисане књиге „Не само светиње“.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести