Грамата предстојатеља Украјинске Православне Цркве теологу Николају Сапсају

Published On: 13/01/2021

Са благословом Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, Митрополит виницки и барски Варсонофије уручио је 7. јануара 2021. године, на празник Христовог Рођења, грамату предстојатеља Украјинске Православне Цркве теологу Николају Сапсају.

После поноћне празничне свете архијерејске Литургије у храму Воздвижења Часног крста у Виници, Његово Високопреосвештенство Митрополит виницки и барски Варсонофије, за сведочанство истине и делатност на добробит свете Цркве, уручио је, по благослову Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, теологу Николају Сапсају грамату предстојатеља Украјинске Православне Цркве.

У претходном периоду, после блаженог уснућа Патријарха српског Иринеја, Николај Сапсај је обавио неколико интервјуа у оквиру циклуса разговора са представницима канонске Украјинске Православне Цркве о њиховом животу и делатности у Украјини, као и о тешкоћама са којима се суочавају услед продубљивања црквеног раскола у Украјини путем формирања расколничке организације „Православна Црква Украјине“.

Разговори са Митрополитом бориспољским и броварским Антонијем, руководиоцем послова Украјинске Православне Цркве; протојерејем Николајем Данилевичем, замеником председника спољних црквених послова Украјинске Православне Цркве; Епископом баревским Виктором, представником Украјинске Православне Цркве при европским међународним организацијама; као и Митрополитом виницким и барским Варсофоријем, емитовани су у програму радио-станице Архиепископије београдско-карловачке Слово љубве, а интегрални текстови разговора се објављују у Православљу, новинама Српске Патријаршије.    

Циклус разговора са представницима Украјинске Православне Цркве имао је за циљ да верницима Српске Православне Цркве представи проблематику украјинског црквеног питања и уз то покушаj да сe одвоји „жито од кукоља” (Mт. 13:24-30) и укажемо ко су истинити служитељи Христови, а ко „вукови у овчијем руну“ (Мт. 7:15).

Н.С.

Најновије вести

Повезане вести